Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Hong Kong'dan Lübnan ve Latin Amerika'ya kadar siyasi huzursuluğun arttığı gelişen piyasalarda hazine tahvillerinden uzaklaşan yatırımcılar yönünü şirket tahvillerine çeviriyor.

Bloomberg Barclays'in gelişen piyasalar şirket tahvilleri endeksi art arda on ikinci ayda da yükseliş kaydederken hazine tahvilleri dört ayın üçüncü düşüşüne hazırlanıyor. İkisi arasındaki rasyo şirket tahvilleri lehine Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyeye tırmandı.

Yatırımcılar özel sektör tahvillerinin hazine tahvillerine kıyasla daha az kırılgan olduğunu düşünüyor. Hükümetlerin küresel büyümedeki yavaşlamadan kaçınmak için bütçe disiplinini esnetmesi mali endişeleri geri getirdi.

Yıl sonu nedeniyle kar realizasyonu endişelerinin de hazine tahvillerine yönelik talebi azalttığını belirten Manulife Asset Management kıdemli analisti Richard Segal, “Yatırımcılar iyi bir yıl geçirdi ve şimdi hazine tahvillerinden şirketlere dönüyorlar, özellikle de siyasi durumun etkisi olduğu ülkelerde. Ben bunun bir süre devam etmesini bekliyorum, belki de gelecek yılın ilk çeyreğine kadar.” dedi.

Şirket tahvilleri Haziran 2015'ten beri ilk kez bu çeyrekte hazine tahvilleri düşerken yükselişe hazırlanıyor. En iyi performans gösteren ülkeler ise sırasıyla İsrail ve Türkiye oldu. İsrail tahvilleri, en iyi ikinci getiriyi sağlayan Türkiye tahvillerinin beş katı kadar getiri sağladı. İsrail özel sektör tahvillerinin getirilerine ilaç şirketi Teva Pharmaceutical Industries Ltd. öncülük etti. Teva'nın dolar cinsinden 2036 vadeli tahvilleri yatırımcılarına bu çeyrekte yüzde 17 getiri sağladı.