Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan'dan Brezilya'ya gelişen piyasa merkez bankaları -gelişmiş ülkelerin aksine- küresel ekonomiyi destekleyecek cephaneye hala sahip.

Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) politika yapıcıları faizlerde bekleme dönemine hazırlanırken gelişen piyasa merkez bankalarının bir çoğunun indirim için hareket alanı mevcut. Öyle ki, on yılın en düşük büyümesini kaydeden küresel ekonomi gelişen piyasalardan destek bulabilir.

Commerzbank: Parasal genişleme EM ekonomilerini desteleyecek

“Gelişen piyasalar parasal genişleme ile ekonomik daralma önünde tampon oluşturma konusunda genellikle rahat bir pozisyonda.” diyen Commerzbank AG Döviz stratejisi birim yöneticisi Ulrich Leuchtmann, sözlerini şu şekilde sürdürüyor: Parasal genişleme büyük bir ihtimalle EM ekonomilerini destekleyecek ve bu gelişmiş ülkeler için de iyi olacak.

Commerzbank'ın işaret ettiği görünüm bu hafta Morgan Stanley ekonomistleri tarafından da desteklendi. Bankanın ekonomistleri EM'lerin gelecek yıl yüzde 4.4 büyümesini bekliyor ve bu rakam, kurumun G – 10 ülkelerine ilişkin yüzde 1.3'lük beklentisinin üç katından fazla.

Morgan Stanley'e göre küresel ortalama faiz 7 yılın düşüğüne inebilir

Morgan Stanley tarafından takip edilen 32 merkez bankasının 20'sinin 2019'da genişlemeye gitmesinin ardından, kurumun ekonomistlerine göre kalan 19 bankanın da gelecek yıl aynısını yapacak. Gelişen piyasalar faiz indirimine odaklanarak küresel ağırlıklı ortalama politika faizini Mart'a kadar yedi yılın düşüğüne çekecek. Hindistan, Brezilya, Endonezya ve Türkiye'nin ihtiyaç halinde hareket alanı bulunuyor.

Güney Kore ve Brezilya ufukta daha fazla faiz indirimi görünen ülkeler arasında bulunurken Çin ve Tayland biraz daha temkinli gidiyor. Bloomberg Economics'ten Hindistan ekonomisti Abhishek Gupta'nın analizine göre Hindistan'daki ekonomik koşullar muhtemelen politika yapıcıları sahip oldukları alanı daha fazla faiz indirimi için kullanmaya teşvik edecek.