Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hedge fonu yöneticisi Peter Kisler, TL satın almak için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu haftaki toplantısından sinyal bekliyor.

North Asset Management fon yöneticisi Kisler, asıl sorunun Türkiye’nin TL'nin daha da zayıflamasına mı izin vereceği, yoksa faiz yükselerek lirayı savunacağı mı şeklinde olduğunu kaydetti. London merkezli bu yatırımcı, Mart ayında hızlanmaya başlayan ve Türk Lirası'nın dolar karşısında tüm zamanların en düşük seviyesine gerilemesine destek olan sermaye çıkışları öncesi tüm Türk varlıklarını satmıştı.

Kisler, “Merkez Bankası eğer faizi anlamlı bir şekilde artırırsa ve ileride daha da artırma konusunda istekli olduğunu söylerse, bu kesinlikte Türk varlıklarını daha cazip kılacaktır” dedi ve “Eğer artırıma giderlerse, ilk adım piyasa tepkisini ve Merkez Bankası haricinde hükümetin ne tepki vereceğini görmek olacak, ancak en azından TL için opsiyon almayı düşünmeye başlayacağım” diye ekledi.

Bloomberg News tarafından görülen aylık rapora göre, Kisler’in North Emerging Markets fonu, satış dalgası öncesi gelişen piyasa tahvillerinde kısa pozisyona girerek, bu yılın ilk altı ayında yüzde 51 getiri sağladı. Benzer makro fonlar bu yıl ortalama yüzde 2.7 yükseldi.

Kisler, "Liranın değer kazanmasından kâr elde etmenin en kolay yolu, tahvil piyasasındaki likidite azlığı ve yabancı yatırımcıların Türk Lirası'na karşı pozisyon almasını zorlaştırmak için sermaye akışlarına getirilen kısıtlamalardan dolayı nakit piyasadan Döviz almak" dedi. Kisler, ayrıca, alım yapmak için belli bir kur seviyesi hedeflemediğini, liraya istikrar kazandırmayı amaçlayan tedbirlere bakacağını söyledi.

Türk Lirası dolar karşısında, Merkez Bankası'nın bankacılık sektöründe likiditeyi daha da sıkılaştırmaya yönelik adımlar atmasının etkisi ile yükselişini ikinci güne taşıdı. Türk Lirası bu yıl dolar karşısında yüzde 19 yükseldi ve Dolar/TL geçen hafta 7.4084 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Kur, bu sert hareket öncesi, iki aydan daha uzun bir süre, kamu bankalarından geldiği söylenen satışlarla 7 seviyesinin altında çok dar bir bantta kaldı.

Kisler, "Kuru tekrar yeni ve daha yüksek bir seviyeye bağlayacaklarından kuşkulanıyorum, ancal bu seviye 7.5 mu ya da 8 mi?" dedi ve "Eğer serbest bırakırlarsa, daha da yukarısı olmasa bile 8 seviyesine doğru değer kaybı olabilir ve tüm 'carry trade' ortadan kalkabilir. Çok fazla belirsizlik var" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg News