Gelişen piyasalardaki faiz artışları tahvillere yaradı
Gelişen piyasa merkez bankalarının 2021 yılında faiz artırımlarına başlamasının ardından bu ülkelerin yerel para cinsinden ihraç ettikleri tahvillerin performansı döviz cinsinden ihraç edilen tahvillerin performansını geride bıraktı.
Bloomberg’in oluşturduğu endekslere göre, gelişmekte olan ülkeler tarafından kendi para birimlerinde ihraç ettikleri tahviller son üç ayda yüzde 1 civarında getiri sağlarken, gelişmekte olan ülkelerin döviz cinsinden tahvil ihraçları yatırımcısına aynı dönemde yüzde 2,8 kayıp yaşattı.
Gelişmekte olan ülke merkez bankalarının faiz artırımlarına gelişmiş ülkelerden daha erken başlaması yerel para cinsinden ihraç edilen tahvillerin fiyatlarını destekledi. Türkiye 10 yıllık Hazine tahvillerinin fiyatı ise faiz indirimleriyle beraber son üç ayda yüzde 16 civarında düştü.
M&G Investment Sabit Getirili Menkul Kıymetler Direktörü Pierre Chartes, kademeli olarak yerel para cinsinden ihraç edilen tahvillere yeniden yatırım yapmaya başladıklarını belirterek “Cari hesaplar iyileşiyor ve birçok gelişmekte olan ülke merkez bankası faiz artırımlarına giderek para politikasını sıkılaştırıyor. Bu da yerel para cinsinden ihraç edilen tahvillere yatırımı daha cazip hale getiriyor” dedi.
Türkiye’de gelişen piyasaların genelinden ayrışıyor
Gelişmekte olan ülkelerdeki politika yapıcıların büyük bir çoğunluğu 2021’de para politikasını sıkılaştırma kararı aldı. En büyük 20 gelişmekte olan ülkeden 12’si 2021’de faiz artırımına giderken, Bloomberg Intelligence’ın hesaplamasına göre kümülatif sıkılaşma 2 bin 300 baz puana ulaştı.
Faiz artırımları sonrasında gelişmekte olan ülkelerdeki primler artarken, bu ülkelerdeki varlıklar da yatırımcılar için daha cazip hale geldi.
Türkiye ise gelişen piyasaların genelinden ayrışarak 2021 yılının ikinci yarısında politika faizini 500 baz puan indirirken, Türk lirası geçen yıl dolar karşısında yüzde 44 civarında değer kaybetti. Türkiye’nin 10 yıllık tahvil faizi de 2022 yılının başında yüzde 25’e kadar tırmandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine başladığı 23 Eylül’den bu yana faizi en fazla artan vade 5 yıl olurken, 1, 2 ve 3 yıllık tahvillerin faizlerinde görece daha düşük bir yükseliş yaşandı. Bu dönemde Türkiye’nin 5 yıllık tahvillerinin faizi 783 baz puan civarında artarken 10 yıllık tahvillerin faizi de 699 baz puan artış kaydetti.