Gelişmekte olan ülkeler piyasalarda fark attı
-
Lehman Brothers'ın 2008'deki iflasının piyasalarda yarattığı puan kaybını telafi etmek, gelişmiş ülkelerde, gelişmekte olanlardan 17 ay daha uzun sürdü

ABD Merkez Bankası Fed'in ekonomiyi teşvik etmek için harekete geçirmesine rağmen, gelişmiş ülkelerin borsaları Lehman Brothers krizini daha geç atlattı.
24 gelişmiş ülkedeki 1,660 şirketin yer aldığı MSCI Dünya Endeksi dün 1,283.68 puana ulaştı. Endesk, 12 Eylül 2008'deki Lehman Brothers'ın iflasını açıklamasının öncesindeki kapanışını 1,283.14'ten yapmıştı. Lehman Brothers iflası, Mart 2009'a kadar endekste yüzde 46 oranında gerilemeye sebep oldu.
21 ülkeyi kapsayan MSCI Gelişmekte olan Ülkeler Endeksi ise toparlanmasını Ağustos 2009'da tamamlayarak, Brezilya ve Türkiye'nin hızlı büyümesiyle değerlenen hisseler sebebiyle, toparlanmanın üzerine yüzde 31 oranında da ralli gerçekleştirdi.
ABD ve Avrupa ekonomilerinin zayıflamasıyla, Fed Başkanı Ben Bernanke 4 ay önce ikinci bir tahvil alımına gideceğini söylemişti. Bunun sonucunda küresel hisseler ralliye başladı.
Yeni ekonomik liderliğin, Lehman Brothers öncesi seviyeye gelişmiş ülkelerden çok daha önce ulaşmış olan gelişmekte olan ülke piyasalarından anlaşılabileceğini belirten Minneapolis'teki Capital Management'ın baş yatırım stratejisti James Paulsen, bu bölgedeki ekonomik daralmanın daha az olduğuna ve toparlanmanın da bu sebeple daha hızlı olduğuna dikkat çekti.
Uluslararası Para Fonu IMF, gelişmekte olan ülkelerin 2011'de yüzde 6.4 büyüyeceğini öngörüyor. Bu oran, gelişmiş ülkeler için yapılan yüzde 2.2'lik tahminin neredeyse 3 katı.
Hükümet borçlarının, gelişmekte olan ülke GSYH'sına oranının yüzde 37 olacağı tahmininde bulunan IMF, bütçe açığının yüzde 2.9 olmasını bekliyor. IMF, bu oranı gelişmiş ülkelerde sırasıyla yüzde 101 ve yüzde 6.7 olarak belirliyor.