Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Tacirler Yatırım Yönetim Kurulu Danışmanı Mehmet Aşçıoğlu şirketlerin son dönemlerdeki hisse geri alımlarını Bloomberg HT’ye değerlendirdi.

Aşçıoğlu, geri alım yapan firma sayısının arttığını belirtirken, bireysel yatırımcının biraz daha sabırlı olması gerektiğini şirketlerin geri alım yapıyorlarsa kendi fiyatını almaya değer bulduklarının belirtisi olduğunu söyledi.

Aşçıoğlu’nun konuşmasında öne çıkanlar şöyle;

Özellikle geri alım yapan şirketlerin bunu yapmasındaki sebep, bu şirketlerin gelişmeye açık önümüzdeki dönemde pahada ağır hale gelecek olmalarıdır. Emlak Konut’un hisse fiyatı şu an neredeyse yüzde 60 iskontolu işlem görüyor. İnşaat sektörü durgun ama inşaat sektörü adına imalat yapan tek kurum Emlak Konut. İnşaat sektörü de ufak ufak canlanmaya başladı.

Şişecam bir birleşme yaşadı. Avrupa’da bir dev haline geldi. O da fiyatlama açısından oldukça ucuz bir fiyatta. Firmayı yönetenler de bu durumun farkındalar. Bu fiyatlardan firmanın alıyor olması yatırımcı açısından şunu düşündürmesi gerekiyor; firma kendi fiyatını almaya değer buluyor. Eğer firma alıyorsa yatırımcının orta ve uzun vadede çok düşünmemesi gerekiyor. Bu dönemde geri alım yapan firma sayısının arttığını görüyoruz.

Pandemide özellikle havayolu şirketleri ve turizm etkilendi ama THY’de de geri alım oldu. Keza Pegasus’da da oldu. Son dönemde endeksin geldiği yere bakıp “acaba hisse senetleri çok mu yükseldi?” sorusunun da cevabını alıyoruz. Hala endeks için bizim potansiyelimiz var çünkü sağlam sektör olarak adlandırdığımız bankacılık sektörü de dahil üretim sektöründe birtakım hareketler gördük ama bu pandemi öncesi fiyatlara ancak ulaşabildik. Bundan sonra bu hareketler bu geri alımlar ile birlikte biraz daha endeks ağırlığı olan hisselerde yoğunlaşacaksa, endekste daha yukarı seviyeler görsek bu da bizi çok şaşırtmaz.

Bireysel yatırımcıların hisse geri alım programı çerçevesinden bir miktar daha devam etmek mantıklı çünkü burada bırakıp çıkalım dediği noktada şirket alıyorsa, kendi durumunu en iyi geri alım yapan şirket bilir. Acele etmemelerini, bir miktar daha sabretmelerini tavsiye ederim.