Advertisement

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı sekreteryasında Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Ekonomi Bakanı Ruhsar Pekcan ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli öncülüğünde Gıda Komitesi bu akşam toplanıyor.

Komitede, tarım ve gıda piyasalarındaki son durum ve gelişmeler değerlendirecek.

Gıda enflasyonuyla mücadele konusunda son gelişmelerin ele alınmasının beklendiği toplantıda, küresel tarım emtia piyasasındaki hareketliliğin de ele alınacağı tahmin ediliyor.

Son 1 yıldır artan maliyetlere karşın üreticideki fiyatı değişmeyerek 2 Lira 30 kuruş seviyesinde sabit kalan çiğ süt fiyatının da toplantının ana gündem maddelerinin başında geldiği öğrenildi. Besicilik tarafındaki sorunların, karkas et maliyet ve satış fiyatlarının da yine hayvancılık kapsamında ele alınması bekleniyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bakanı Bekir Pakdemirli, "Akşam, Gıda Komitesi toplantısında çiğ süt fiyatlarında yaşanan sorunu konuşuyor olacağız. Üreticiye destek ve moral çok önemli. Hayvancılık yapan üreticilerimizin sürdürülebilir şekilde para kazanacağı bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.

Gıda Komitesinin artan kuraklık riskine ilişkin kuraklık eylem planı ve stratejilerini de masaya yatırması bekleniyor.

Toplantıda kuraklığın küresel tarım emtia piyasasına olası etkilerinden yola çıkılarak Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile Türk Şeker gibi kurumların rolü ve etkisinin de değerlendirileceği ifade ediliyor.

İrfan Donat - Bloomberg HT Tarım Editörü

idonat@bloomberght.com