Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

GlaxoSmithKline Plc, Kovid-19’un devletleri ve şirketleri gelecekteki salgın hastalık tehditlerine odaklanmaya teşvik ettiği bir ortamda, bulaşıcı hastalıkları hedef alacak beş yeni mRNA aşısı üzerinde Alman biyoteknoloji şirketi CureVac ile çalışmayı kabul etti. İngiliz ilaç devinin Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, mRNA aşısı ve monoklonal antikor geliştirmek için, CureVac adına 130 milyon sterlinlik hisse senedi yatırımı da dahil olmak üzere 840 milyon sterline (1 milyar dolar) kadar harcamada bulunacak.

CureVac, koronavirüs aşısını üretmek için bir yarış halindeyken, şirketin mevcut Kovid-19 mRNA ve kuduz aşısı üzerine olan araştırma programları bu ortaklık içerisinde olmayacak. Alman hükümeti, ABD'nin şirketi veya şirket teknolojisini satın almak istediği yönündeki spekülasyonlar üzerine, Haziran ayında biyoteknoloji şirketinden 300 milyon euroluk (344 milyon dolar) hisse satın aldı.

Geçtiğimiz yıl 7 milyar sterlinden fazla satış yapan Glaxo'nun aşılar konusunda uzun bir geçmişi var. Potansiyel Kovid-19 aşılarını takip eden sayılı üreticiler arasında yer alan şirket, 2021 yılında başarılı bir aşı adayına sahip olmak için Fransız merkezli ilaç ve aşı üreticisi Sanofi ile birlikte çalışıyor. İkili, 500 milyon sterlinlik aşı tedariği için İngiltere’yle görüşüyor.

Şirket, 15 yıl sürme ihtimali olan yeni aşı üretim sürecini hızlandırmada kararlı. Araştırma ve geliştirme Başkanı Emmanuel Hanon'un geçen yıl verdiği bir röportaja göre, Glaxo bağışıklık sisteminin aşılara verdiği tepkiyi artıran yeni teknolojilerden yararlanarak üretim sürecini yarıya indirme olasılığını bir fırsat olarak görüyor.