Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman Bloomberg HT'deki Üst Düzey programında Arzu Maliki'ye konuk oldu.

2019 sizin için Global için nasıl bir sene oldu bir değerlendirme alabilir miyiz?

Kutman: Hedeflerimizin biraz altında, o da Antalya Limanı'ndaki gevşeklikten ötürü. Bu da ticaret savaşlarının bir neticesi. Çünkü Antalya'dan çoğunlukla konteyner'ler Çin'e gidiyor oradan Amerika'ya yollanıyor, ona da yüzde 25 vergi geldi. Ciromuz yüzde 25'in üstünde. Ama onun dışında diğer şirketlerin performansından memnunum.

Limancılıkta Karayipler'de lidersiniz..Başka pazarlara da girecek misiniz?

Kutman: Konteyner limanlarında bir süreç devam ediyor, muhtemel satışlar söz konusu. Kruvaziyer limanlarında büyümemiz her sene neredeyse inorganik olarak yüzde 25-30'lara varıyor. Herhalde önümüzdeki iki çeyrekte Karayipler'den 3 veya 4 yer daha imzalamış oluruz. Bu Alaska da olabilir Karayipler de olabilir. Burada amacımız kritik ve stratejik dediğimiz limanları bir an önce portföyümüze katabilmek.

"PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ ÖNE ÇIKACAK"

Portföy ve Varlık Yönetimi'nde performansınız nasıldı?

Kutman: Actus Portföy şirketimiz İstanbul Portföy ile birleşiyor. Bunun neticesinde toplam yönetilen varlık 7 milyar TL'ye çıkacak. Ulaşılmak istenen rakam önümüzdeki 3 yılda 25 milyar TL gibi bir rakam portföy yönetimi olarak. Performanslara gelirsek hisse senedi portföyü yüzde 74 getiri getirmiş, Borsa endeksi de yüzde 19.5 getirmiş. Bir de çalışanlarımızın katıldığı emeklilik fonumuzu da devletimiz  25 kuruş destekliyor, biz de 1 lira koyuyoruz, o fonun da getirisi yüzde 43 oldu. Bunların haricinde bir teknoloji fonu çıkarıyoruz, bir de spor ve medya fonu çıkarıyoruz. Bir de bu bankaların portföylerinde iyiye gitmeyen krediler var, bunlar içinde yaklaşık 150 milyon dolarlık çoğunluğu dışarıdan olmak üzere bir fon çıkarıyoruz ki bu portföyleri yavaş yavaş satın alalım diye..
İnsanların kendi paralarını yönetecek zamanları kalmıyor o yüzden gün geçtikçe bu portföy yönetim şirketlerinin Türkiye ve diğer ülkelerde çok öne çıkacağını düşünüyorum. Hele hele kamu ve hazine bonoları faizlerinin reel getirileri hala çok yüksek, daha da düşmesi lazım..Paranın olası getirisinin azaldığı günlerde portföy yönetim şirketleri çok önemli oluyor çünkü profesyonel bir yaklaşım.

"YENİ BİR SATIN ALMANIN SON AŞAMASINDAYIZ"

Enerjideki plan ve projeler neler?

Kutman: Naturelgaz'da da yeni bir satın almanın son noktasındayız. İnşallah bugün yarın veya 1 ay içinde biter. Naturelgaz'ı kesin halka arz edeceğiz. İnşallah piyasalar elverirse önümüzdeki senenin ilk çeyreğinde piyasaların el verdiği şartıyla...1 buçuk 2 milyar değerinde bir değerden bahsediliyor. Satın alma sonrası halka arz mutlaka gerçekleşecek.

Güneşte de küçük YEKA'lar var, o ihalelere gireceğiz. Güneş konusunda özellikle Karayipler'de çok büyüyeceğimize inanıyorum. Şu anda 2-3 adaya teklif verdik. Türkiye'de Mardin dışında bakıyoruz satın almalarla ilgileniyoruz.

Yeni bir liman yapımı gündemde İstanbul'da..

Kutman: Bunun ihalesine çıkılacak ama biraz geç kalındı. İstanbul hem altyapısı ile hem de turizm kapasitesi ile bulunmaz bir şehir..O yüzden bir an önce yapılması lazım, umarız ki bize fırsat olur...