"Göçü engellemek için işçilerin barınma ihtiyaçlarını çözmek gerek"
Sanayi sektörü temsilcilerine göre, deprem bölgesindeki göç probleminin önüne geçilmesi ve bölgedeki işçilerin iş hayatına yeniden dönebilmesi için barınma ve psikolojik ihtiyaçların karşılanması gerekiyor.
CEMRE NUR KARACA
TOBB Hazır Giyim Ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, “Ocak ayına baktığımızda büyümeye dair iyi sinyaller vardı ama ciddi bir sıkıntı yaşayacağız gibi görünüyor. 2023’ün ilk çeyreğinde bunu göreceğiz.
İhracatta da ilk 26 güne baktığımızda oradaki çok ciddi bir daralma görüyoruz. Tekstil hammaddelerinin yüzde 35’i Kahramanmaraş’ta üretiliyor.
İhracatta hazır giyim sektöründe büyümede yüzde 17,2 tekstil hammadde ve ihracatında yüzde 22 oranında bir düşüş var. Oraların toparlanması çok kolay değil gibi gözüküyor." dedi
“Bölgede daha büyük bir kalıcı göçün olmasından endişeliyiz.”
Deprem bölgesindeki işçilerin hem barınma hem de psikolojik durumlarının büyük bir kalıcı göçe sebebiyet vermesinden endişelendiklerini söyleyen TOBB Hazır Giyim Ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, “Tekstil hammaddeleri kısmında toparlanma 6 ayı bulacak diye düşünüyorum. Bütün bölgede çok büyük bir kriz var. Herkes bir yerlere göçmeye çalışıyor. Önceki depremlerde yüzde 30-35 gibi kalıcı bir göç gözlemlemişiz.
"Burada çok daha büyük bir kalıcı göçün olmasından endişeliyiz. Sanayi bölgelerinde kalıcı konteyterlar kalıcı prefabrik evler yapmamız gerekiyor. Her gün depremler oluyor dolayısıyla bu motivasyonu sağlamanın orda insanları tutmanın sanayiciyi tutmanın çok da kolay olacağını sanmıyorum. Bölgedeki insanların barınma ihtiyaçlarını karşılamak ve motive etmek çok önemli" değerlendirmelerinde bulundu.
“Üretimin tüm bu şartlar altında devam etmesi mümkün olamıyor”
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme Ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, depremden sağ olarak kurtulabilen işçilerin büyük motivasyon sorunları yaşadığını ve bu travmaların uzun zaman düzelemeyeceğini söyledi.
Eroğlu, “Yaşanan insani felaketin bir de ekonomik büyüklüğü var. Organize sanayi bölgelerinde ana sorun konutlara kıyasla büyük bir hasar yok. İnsanların kayıpları olduğu için çok büyük bir acıları var. Tüm bunlar bir tarafa sağlıklı olarak kurtulanların da psikolojik güçlükleri var. Bölge fabrikalarımızdaki çalışanlarımızla bir bütün olan üretimin bu şartlar altında devam etmesi mümkün olamıyor"
"Şu an için depremde sağ kalanlar için bölge insanların yaşadığı bu travmadan sonra psikolojik sağlığının iyi bir noktaya gelmesi lazım. İşin maddi boyutuna gelirsek insanların barınması için hem kamu hem de iş dünyası var gücüyle çalışıyor. Ama bölgedeki psikolojik travma kısmının iyileşmesi bir düre zaman alacak. Düşünün, üretim tesisinde makinaların sallantısı bile insanları çok olumsuz etkiliyor" açıklamalarında bulundu.