Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc., Wall Street'in en büyük yatırım portföyüne sahip. Ancak bankanın övünç kaynağı koronavirüsün portföy varlıkları üzerinde baskı oluşturmasıyla ilk çeyrekte yükümlülüğe dönüştü.

Özel sermaye satışlarından gelmesi beklenen kazançlar dahil edildiğinde bile banka, yatırım portföyünden yaklaşık 900 milyon dolarlık bir darbe aldı; bu darbe Goldman'ın karını yüzde 46 düşürüyor. Şirketin en büyük birimi olan alım satım faaliyetleri, piyasa volatilitesinin trading faaliyetlerine yönelik talebi artırmasıyla zararın etkisini hafifletti.

Goldman'ı geniş yatırım portföyü en karlı çeyreklerinden bazılarına öncülük etmişti. Ancak bununla birlikte piyasadaki hareketlere karşı daha açık bir hale getiriyor. Şirket yöneticileri daha fazla müşteri fonu toplamaya odaklanmak için şirketin kendi parasıyla alım yapmaktan uzaklaştığını belirtmişti. ABD'li banka tahvillerde önemli ölçüde net zarar kaybettiğini belirtti.

Goldman'ın CEO'su David Solomon, Çarşamba günkü açıklamasında "Bizim çeyreklik karlılığımız kaçınılmaz olarak ekonomik hatalı fiyatlamadan etkilendi. Pandemiyi önlemek için alınan politika önlemleri iyice yerleşirken, şirketimizin müşterilerimizin toparlanmasına yardımcı olmak için iyi pozisyonlanmış olarak çıkacağına eminim." dedi.

Goldman Sachs'ın hisse senetleri New York'taki erken işlemlerde yüzde 1.6 düşüşle 175.30 dolardan işlem gördü. Goldman hisseleri bu yıl Salı günü itibarıyla yüzde 22 değer kaybetti. S&P 500 Finansallar Endeksi aynı dönemde yüzde 27 geriledi.

Hisse senedi ve tahvil varlıkları dördüncü çeyrekte 2.3 milyar dolar getiri sağlamasının ardından 890 milyon dolar sildi. Banka, Şubat ayında verilen yıllık 10-K raporunda portföyündeki varlıkların değerinin yüzde 10 düşüşle net gelirden 4.2 milyar dolar sileceğini tahmin etti.

Pozitif tarafından bakılırsa, piyasadaki sert dalgalanmalar alım satım işlemlerinde büyük kazançları getirdi. Tahvil işlemlerinden doğan gelir yüzde 28 ile beş yılın en iyi performansını gösterdi.

Goldman'ın alım satım işlemlerinden gelen desteğin sürüp sürmeyeceği net değil ve uzun sürecek bir ekonomik çalkantı şirketin gelirlerini maliyet azaltarak ve fonlama maliyetini iyileştirerek yükseltme stratejisini bozabilir. Goldman Sachs'ın artıları ve eksileri, Salı günü alım satım işlem gelirlerini yükselttiğini açıklayan JPMorgan Chase & Co.'nun performansını yansıtıyor.