Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs analistleri, ekonomik görünümün henüz yeterince kötü olmaması ve faiz piyasalarının çok dalgalı kalması nedeniyle Fed’in izlediği politikada güvercin bir dönüşü fiyatlamak için “çok erken” olduğunu vurguladı.

Aralarında Cecilia Mariotti’nin de olduğu stratejistler Pazartesi günü geçtikleri bilgi notunda faiz oranlarındaki geniş çaplı dalgalanmaların, hisse senedi getirilerinin, güvenli varlıklara göre daha yüksek getiri sağlayacağı beklentilerinin düştüğü anlamına geldiğini belirtirken şirketin hisse senetleri konusunda normalden daha düşük bir portföye sahip olmayı sürdürdüğünü eklediler.

"Güvercin bir Fed fiyatlayan piyasalara karşı duruyoruz"

Stratejistler, "Benzin fiyatlarının artmasıyla ve daha geniş bir makro veri seti ekonomide daha fazla elle tutulur zayıflık olduğunu gösterene kadar, genel olarak Fed'in güvercinleşeceği düşüncesiyle tekrar fiyatlayan piyasalara karşı duruyoruz" görüşünü belirttiler.

Fed’in hisse senetlerine daha olumlu bir politika izleyeceğine dair spekülasyonlar, S&P 500 Endeksi’nin son 12 ayda zaman zaman yükselişler yaşamasını sağlasa da ancak göstergelerin her seferinde yeni bir dip seviyesini görmesiyle tüm ralliler satışla sonuçlandı.

Fed üst üste dördüncü kez 75 baz puanlık artış yolunda

ABD Merkez Bankası’nın Kasım toplantısında üst üste dördüncü kez 75 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirme yolunda olduğu değerlendiriliyor.

ABD hisse senedi göstergesi, iki haftadan kısa bir süre içinde ikinci kez Kasım 2020'den bu yana en düşük seviyesinde kapanmanın birkaç puan üzerindeyken bu yıl hali hazırda yüzde 24 düştü.

Goldman stratejistleri, finansal koşulların sıkılaşması, jeopolitik risklerin artması ve mevcut büyüme ve enflasyon ikilisinin hisse senetleri için düşüş riskini yükselttiğini vurguladı.

Stratejistler geçtiğimiz ay Fed’in şahin duruşunda bir dönüm noktasına işaret edecek ABD iki yıllık getirilerinde görülecek bir zirvenin uzakta olduğunu ve geçmişte yaşananlar analiz edildiğinde savunmada kalmanın en iyisi olduğunu gösteriyor.

ABD'nin bu haftaki enflasyon verilerinin Fed'in faiz oranlarını yükseltmeye devam etmesi için gerekçeleri güçlendireceği endişesiyle, iki yıllık Hazine getirileri Salı günü dört baz puana kadar tırmanarak 2007'den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 4,35'e yükseldi.

Goldman'dan Ben Snider ve David J. Kostin geçtikleri ayrı bir notta, piyasa tahminlerinin ABD ara seçimlerinde bölünmüş bir hükümete işaret ettiğini ve hisse senetlerinin genellikle siyasi belirsizlik azaldıkça iyi performans gösterdiğini yazdı.