Advertisement
HABERLER ABONE OL

Piyasa katılımcıları bu hafta, artan enflasyon ve sağlam ekonomik büyüme ortamında, pandemi dönemi teşvik tedbirlerini görüşmek üzere bir araya gelecek olan Avrupa Merkez Bankası’nı (AMB) yakından takip ediyor.

Bankanın içinden ve dışından kaynaklar, küresel tedarik zinciri sorunlarının her çeşit üründe fiyatları yukarı itmesi ile birlikte, AMB’nin parasal teşvikleri azaltma zamanının geldiğini düşünüyor. Ancak koronavirüse ilişkin belirsizlikler halen devam ediyor.

Berenberg Bank baş ekonomisti Holger Schmieding, araştırma notunda, “AMB acil varlık alımlarının hızını dördüncü çeyrekte azaltabilir, ancak bankanın büyük çaplı Pandemi Acil Satın Alma Programı’nı (PEPP) ne zaman ve nasıl kademeli olarak sonlandıracağını ve daha ılımlı bir büyüklüğe sahip olan standart Varlık Alım Programı’nı (APP) güçlendirip güçlendirmeyeceğini ya da ne ölçüde güçlendireceğini ve bunu daha esnek hale getireceğini duyurmasını beklemiyoruz” dedi.

Schmieding ayrıca, “Oldukça tartışmalı olması beklenen bu kilit kararlar muhtemelen Aralık toplantısına ertelenecek” şeklinde görüş bildirdi.

İlgili haberler

Christine Lagarde başkanlığındaki kurum, Mart 2020’de, koronavirüsün neden olduğu olumsuz ortamda Euro Bölgesi’ne destek sağlamak için yeni bir varlık alım programı hazırladı. PEPP’in Mart 2022’de sona erdirilmesi ve toplam 1,85 trilyon euro (2,19 trilyon dolar) büyüklüğe ulaşması planlanıyor.

AMB bu program dahilinde her ay 80 milyar euro tutarında tahvil alımı gerçekleştiriyor. Schmieding, AMB Yönetim Konseyi’nin toplantısında bu tutarın muhtemelen 70 milyar euroya indirileceğini düşünüyor.

Frankfurt merkezli kurum öte yandan pandemi ortamında, içinde bulunduğumuz dönemde aylık 20 milyar euroluk alım öngören ve APP olarak bilinen varlık alım programını da uygulamaya devam etti. AMB, 19 üyeli Euro Bölgesi ekonomisini ayakta tutabilmek için bu programı PEPP ile birlikte kullanıyor.

Enflasyon 10 yılın zirvesinde

Euro Bölgesi’nde enflasyon Ağustos ayında yüzde 3 ile 10 yılın zirvesine çıkarken, gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) yılın ikinci çeyreğinde önceki çeyreğe göre yüzde 2 artarak sürpriz yaptı. Bu gelişmeler, AMB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos’un geçenlerde işaret ettiği üzere, bankanın büyüme projeksiyonlarını da yukarı yönde revize etmesine neden olabilir.

Ancak piyasalarda halen şüpheler var.

Pictet Wealth Management’ın AMB gözlemcilerinden Frederik Ducrozet, araştırma notunda, “Geleceğe baktığımızda, Delta varyantı, Çin’deki yavaşlama, Fed’in varlık alımlarını azaltması ya da arz yönlü aksaklıklara ilişkin endişelerin sürdüğü bir ortamda, AMB’nin ne kadar daha olumlu olabileceği açık değil” dedi.

Öte yandan, AMB Yönetim Konseyi içindeki fikir ayrılıkları da dikkat edilmesi gereken diğer bir husus. Bundesbank Başkanı Jens Weidmann’ın arasında bulunduğu bazı isimler, açık bir dille yüksek enflasyon konusunda uyarılarda bulunurken, Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau finansman koşullarındaki iyileşmeye dikkat çekiyor.

Ancak daha fazla teşvik görüşünü destekleyen AMB içindeki güvercinlerin pek sesi çıkmıyor. Bu durum muhtemelen, PEPP’in tutarının azaltılması konusundaki tartışmaların az olmasına neden olacak.

En büyük sınav, APP’ye ilişkin AMB içindeki kademeler arasında uyum yaratabilme konusunda olacak. APP’nin boyutu ve esnekliğine ilişkin kararların, PEPP’in süresinin dolacağı gelecek yıla kadar alınması gerekiyor.

BNP Paribas baş Avrupa ekonomisti Paul Hollingsworth, araştırma notunda, “PEPP’in sona ermesinin ardından politika desteği konusunda önemli bir değişiklik olmayacağı yolundaki uzun dönemli görüşümüzü sürdürüyoruz. AMB muhtemelen daha büyük boyutlu ve bazı esneklik özellikleri taşıyan bir APP duyuracak” dedi.