Advertisement
HABERLER ABONE OL

Hande Berktan

Takımın danışmanı Prof. Dr. Bülent Ekmekçi ‘’5 yıl önce başlayan hikayemiz sürekli gelişmeye devam ediyor. Bu fırlatılma yeni başlangıç olacaktır. SpaceX Falcon 9 roketiyle 13 Ocak'ta gerçek anlamda bir kilometre taşına varmış olacağız. Gelecek teknolojiler, yeni ufuklar için bize yepyeni fikirler ve hedefler ortaya koyacaktır" dedi.

Bülent Ecevit Üniveristesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Grizu-263 Uzay Takımı'nın uluslararası birçok başarıya imza attığını vurguladı.

BEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer de başarının heves ve çalışmakla olduğunu belirterek, "İnşallah hedeflerini daha da büyütürler. Öğrenciler çalıştıkları ve azmettikleri zaman bizim üniversitemizde neler yapabileceklerini gösterdiler" diye konuştu.

"Bu uyduyu geliştirerek deneyler, testler yapmak istiyoruz"

Takım Lideri Çağla Aytaç Dursun da bir hayali gerçekleşmek için yola çıktıklarını, hep birlikte bugünü heyecanla beklediklerini dile getirdi. Uydunun prototip deneysel bir uydu olduğunu anlatan Dursun, "Bu uyduyu geliştirerek deneyler, testler yapmak istiyoruz. Projemiz başarılı olduğu takdirde ülkemizde katma değeri yüksek çok güzel ürünler çıkarabileceğimize inanıyoruz" dedi.

GRİZU-263A nedir?

Takım Lideri Çağla Aytaç Dursun ‘’Cep uydumuz, uzay çalışmaları için çok önemli bir teknoloji yeniliği taşıyor. 250 gram ağırlığındaki uydu üzerinde üretilen tüm alt sistemleri test ederek eğer başarılı olunursa ileride yurt dışına katma değeri yüksek teknoloji ihraç etmeyi hedefliyoruz. Grizu-263A, yerleşik bilgisayar (OBC),elektrik-güç (EPS),haberleşme (COMM) ve pasif manyetik stabilizasyon (PMAC) alt sistemleri olmak üzere 4 alt sistemden oluşuyor. Takımımızın öncelikli hedefi, bu kadar küçük bir uyduyla uzay ve dünya arasında sağlıklı haberleşme sağlayarak tüm alt sistemlerin testini gerçekleştirmek, pasif manyetik alt sistemiyle uydunun uzayda sağlıklı bir şekilde yörüngede kalabilmesini sağlamak." şeklinde özetledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Sistemleri Test Laboratuvarı'nın yanı sıra Türkiye Amatör Uydu Teknolojileri Derneği ile TU Delft Üniversitesinin teknik destekleriyle sürdürülen projede uzay takımı üyelerinin "Türkiye'nin ilk pocketqube uydu" projesiyle hazırladıkları 5x5x5 santimetre boyutlarındaki cep uydunun, 13 Ocak Türkiye saatiyle 18.25'te ABD’deki Cape Canaveral Fırlatma Üssü'nden uzay yolculuğuna çıkması bekleniyor.