GÜBRETAŞ, ciro, brüt kar, FAVÖK ve net dönem karını artırdı
GÜBRETAŞ karlılığını artırdı
GÜBRETAŞ, 30 Eylül 2020 itibarıyla gübre satışlarının yanı sıra ciro, brüt kar, FAVÖK ve net dönem karını artırdı.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, GÜBRETAŞ, koronavirüs salgınının küresel piyasalardaki olumsuz etkilerine rağmen bu yılın üçüncü çeyreğinde de yükselişini devam ettirdi.
Borsa İstanbul'da hisseleri halka arz edilen ilk 15 şirketten biri olan GÜBRETAŞ, bu yılın 9 aylık faaliyet döneminde gerçekleştirdiği operasyonel ve finansal faaliyetlerin sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden finansal paydaşları ve kamuoyuyla paylaştı.
GÜBRETAŞ, 30 Eylül itibarıyla satışlarını 2019'un aynı dönemine göre yüzde 10,5 artırdı.
Bu yılın ocak-eylül döneminde Türkiye faaliyetlerinde toplam 475 bin ton katı, sıvı ve toz gübre üretimi gerçekleştiren şirket, geçen yılın 9 ayında 1 milyon 371 bin ton olan toplam satış miktarını 1 milyon 515 bin tona ulaştırdı.
KAP açıklamasında görüşlerine yer verilen GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, 2020'nin, özellikle Kovid-19 nedeniyle tüm dünya açısından farklı ve zorlu bir yıl olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Birçok alanda yeni normallerin oluştuğu bu dönemde insan sağlığının korunması kadar gıda güvenliğinin sağlanması ve beslenme ihtiyacının kesintisiz şekilde karşılanmaya devam etmesi daha da önem kazandı. Bu süreç, tarımsal üretimdeki sürdürülebilirliğin ülkemiz ve insanlık için ne kadar kritik olduğunu bir kez daha gösterdi. Biz de GÜBRETAŞ olarak, 69 yıla ulaşan kurumsal tecrübenin yanı sıra ana hissedarımız Tarım Kredi Kooperatifleri'yle oluşturduğumuz güçlü iş birliği sayesinde bu zorlu dönemde üstlendiğimiz sorumluluğu başarıyla yerine getirmeye devam ediyoruz. Bunun rakamsal göstergeleri de finansal paydaşlarımız için KAP'ta açıkladığımız 3. çeyrek sonuçlarına yansıdı."
Yumaklı, "Tarım sektöründeki üreticilerin hem bitki besleme ürünü hem de bilgi desteği ihtiyaçlarını artan tempoyla karşılamaya devam ettik. Bu sayede ilk 9 aylık dönemde kimyevi gübre satış miktarımız 2019'un aynı dönemine oranla yüzde 10'un üzerinde artarken, tarımsal danışmanlık kanallarımıza üreticilerden gelen bilgi talepleri ise 2-3 kat artış gösterdi. Biz de bu süreçte dijital kanallarımızdaki etkinliğimizi artırdık. Aynı zamanda salgın tedbirleri kapsamında bu yıl hasat sevinçlerini YouTube ve sosyal medya hesaplarımızla dijital ortamlara taşıdık" değerlendirmesinde bulundu.
Bu yıl operasyonel faaliyetlerindeki miktarsal artışın finansal sonuçlarına da pozitif şekilde yansıdığını aktaran Yumaklı, "Şirket olarak Türkiye faaliyetlerimizdeki satış cirosu 2,85 milyar TL’ye yükselirken, konsolide ciromuz ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 3,85 milyar TL olarak gerçekleşti. Bir yandan sunduğumuz ürün ve hizmetlerle tarımsal üreticilere verdiğimiz sözü yerine getirirken, diğer yandan finansal paydaşlarımızı da memnun eden sonuçlara ulaştık. Brüt kar ve FAVÖK'teki yüzde 33'lük artışın yanında ana ortaklık payımıza düşen net dönem karı ise 154 milyon TL seviyesine çıktı" ifadelerini kullandı.
"Ar-Ge ve yatırım faaliyetlerimiz hedeflendiği şekilde sürdürülmekte"
İbrahim Yumaklı, küresel salgına rağmen sene başında belirledikleri hedefler doğrultusunda Ar-Ge projeleri ile tesis yatırımlarını gerçekleştirmeye devam ettiklerini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Kocaeli'deki Yarımca tesislerinde başlattığımız liman dolgu projesinin ilk faz inşasını bir yıldan kısa sürede tamamlayıp devreye aldık. İskenderun'daki tesislerimizin elektrik ihtiyacını çevreci kaynaklardan karşılamak üzere güneş enerjisinden elektrik üreten (fotovoltaik) sistemin kurulumunu da bitirdik. Diğer yandan, yaz aylarında inşasını tamamladığımız Ar-Ge projelerinden olan Gebze Teknik Üniversitesi'ndeki Ar-Ge serası ile Yarımca'daki Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nı son 2 haftada düzenlediğimiz açılış törenleriyle tarım sektörüne kazandırdık. Ayrıca, diğer Ar-Ge ve yatırım faaliyetlerimiz hedeflendiği şekilde sürdürülmektedir.