Advertisement
HABERLER ABONE OL

Gümrükte beyan uyuşmazlığı nedeniyle el konulan ya da takibatta olan binlerce araç sahibini sevindiren af kapsamında verilen sürenin son bir ayına girildi. MASFED Başkanı Aydın Erkoç, söz konusu araçların sahiplerine bu aftan yararlanmak için ellerini çabuk tutmaları uyarısında bulundu.

Temmuz ayında TBMM Genel Kurulunda kabul edilen torba yasa ile gümrüklerde el konulan 42 bin dolayındaki kara taşıtına yönelik yapılan düzenleme kapsamında; bu tür araç sahiplerinin, mevcut ÖTV’nin yüzde 25’ini ödeyerek araçlarını teslim almalarına imkân sağlanmıştı. Söz konusu düzenlemenin amacının; yurt dışında kullanılmış olduğu halde yanıltıcı beyan verilerek sıfır gibi ithal edilen veya alış değeri düşük beyan edilerek gerekenden az vergi tahsilatı yapılan araçları, bu durumunu bilmeden satın alan iyi niyetli vatandaşları korumak olduğu ifade edilmişti. Bu şekilde gümrüklerde bekletilen araçların toplam sayısının 42 bin dolayında olduğu belirtiliyor.

Başvurular 31 Aralık’a kadar

Torba Yasa'da yer alan ve gümrüklerde el konulan araçlara ilişkin af niteliği taşıyan düzenleme kapsamında başvurular, 31 Aralık 2019'a kadar kabul edilecek. Düşük vergi ödenen araçlarda ek tahakkuk yapılması veya kullanılmış olduğu halde ithalat işlemi yapılan araçlara ilişkin mülkiyetin kamuya geçirilmesi talepleri ile soruşturma veya kovuşturma kapsamında bulunan ve müsadere kararı verilmemiş araçları bu durumlarını bilmeyip satın alan iyi niyetli kişilerin çıkarılan yönetmelik ekinde bulunan dilekçe örneği ile ilgili gümrük idaresine başvurması gerekiyor. Bu haktan yararlanmayan kişilere ait araçlar ise Ticaret Bakanlığı'nın ilgili mevzuatı çerçevesinde tasfiye edilecek.

Gerekli koşulların sağlanması durumunda, aracın ilk iktisabında ödenmesi gereken Özel Tüketim Vergisinin (ÖTV) yüzde 25'inin veya Gümrük Kanunu uyarınca el konulması muhtemel olan araçların bu durumunun gümrük idaresinin bilgisine girmeden kendiliğinden idareye bildirilmesi halinde ise ÖTV'nin yüzde 15'inin ödenmesi halinde araç üzerindeki kararlar kaldırılarak, el konulan araç sahibine iade ediliyor. Ancak bu işlem araca ilişkin usulsüzlüğün tamamen affı ve takibinin durdurulması sonucunu ortaya çıkarmıyor.

Başvuru düşük kaldı

Söz konusu düzenlemenin ardından 3 ay içerisinde 2 bin 721 kişi başvuruda bulundu. Yapılan incelemeler sonrasında bu zamana kadar 719 araç sahiplerine teslim edildi. Gerekli evrakla ilgili gümrük müdürlüklerine yapılan başvurular sonucunda yapılan incelemeler sonrası 719 araç hak sahiplerine iade edilirken, bu teslimatlar ile devletin kasasına ise 28 milyon 7 bin 459 liralık bir ÖTV geliri girdi.

Erkoç’dan araç sahiplerine çağrı

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç yaptığı açıklamada, ithal oto mağdurlarının sorununun çözümü için uzun süredir ilgili bakanlık ve kurumlar nezdinde yürüttükleri çalışmalar sonrasında sorunu çözmenin onurunu taşıdıklarını ifade etti.

Mağdur araç sahiplerinin bu aftan yararlanmaları için son başvuru tarihinin 31 Aralık olduğunu hatırlatan Erkoç, şunları kaydetti:

“Gümrük mevzuatına aykırılık gerekçesiyle el konulan ya da incelemeye alınan 42 bin dolayındaki ithal araçla ilgili sorunu çözen yasal düzenleme, yürüttüğümüz aktif girişimlerin sonucunda gerçekleşti. Bu sayede, mağdur araç sahipleri rahatlayacak, gümrüklerde bekletilen araçlar da çürümekten kurtulacak. Mağdur durumdaki 42 bin dolayındaki vatandaşın küçük bir bölümü başvurup işlemlerini tamamlayarak devlet tarafından el konulan ya da takibatta olan araçlarını kurtarabildi. Aynı durumdaki kişilere 31 Aralık’a kadar gerekli başvuruları yapmaları gerektiğini hatırlatıyoruz. Bu uygulamadan kamu maliyesi de kazançlı çıkacaktır. Bugüne kadar sınırlı sayıdaki araçla ilgili çözüm sayesinde devletin kasasına 28 milyon para girişi oldu. Tamamı için gerekli işlemlerin yapılması halinde devletin kasasına 1-1,5 milyar lira para girecektir.”