Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Avrupa merkezli elektrikli araç üreticisi Lightyear, güneş enerjisiyle çalışan Lightyear 0’ın üretimine 2022 sonlarında başlayacağını açıkladı. Lightyear’in ilk güneş enerjili elektrikli otomobili 263 bin dolara mal olacak.

Model, hem geleneksel 60 kilovat-saat elektrikli araç pil takımı hem de çatısında, kaputunda ve kapağında güneş panelleri ile donatılmış, farklı modelde bir hibrit araç olarak geliştirildi.

Lightyear 0'daki güneş panelleri, araç güneşe maruz kaldığında otomatik olarak şarj oluyor, park etmiş veya sürüş halinde olması fark etmiyor. Ancak uzun mesafeler için aracı kullanabilmek için aracın akü rezervini kullanması gerekiyor. Otomobilin güneş panelleri, güneşli bir iklimde günde 44 mil menzil sağlayabilirken, elektrikli menzili 388 mil.

Bünyesindeki kapasitesi korunan 60 kWh pil paketiyle 110 km/s hızda 560 km gibi bir menzil değerine ulaşabilen araç, yüksek verime odaklandığı için çok performanslı değil.

Birçok elektrikli otomobilin aksine Lightyear 0’ın 0’dan 100 km/s hıza çıkması tam 10 saniye sürüyor. Aracın maksimum hızı ise 160 km/s seviyesinde yer alıyor

Şirket, araçtan yalnızca 946 adet üretmeyi planlıyor. Ama daha uygun fiyatlı bir araç yolda. Lightyear, 33 bin dolarlık farklı bir güneş enerjisiyle çalışacak modelin daha 2025 yılına kadar üretimine başlayacağını açıkladı.