Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderlerin bölgedeki borç krizinin kontrol altına alınmasına yönelik stratekilerin yenilemesi ve küresel ekonomiden gelen büyüme sinyallerinin etkisiyle Asya Borsaları son 2 haftanın en büyük sıçramasını kaydetti. Bakır da emtiadaki ralliye öncü oldu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.5 kazanç kaydederek 6 Ekim'den bu yana en büyük sıçramasına işaret etii. Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri, New York Borsası'nın 21 Ekim'deki yüzde 1.9'luk yükselişinin ardından yüzde 0.3 değerlendi. Bakır, çinko ve kalay, Londra'da yüzde 1.3 yükseldi. Asya tahvillerinin sigorta pirimi düştü. Güney Kore wonu 3 günden bu yana ilk yükselişini kaydederken, euro da dolar karşısında 4 gün üst üste aldığı kazançların ardından 1.3887'den işlem gördü.

Avrupalı liderler hafta sonu yapılan 13. krizle mücadele zirvesinde kurtarma fonunun yükseltilmesinde Avrupa Merkez Bankası'nın kasasının kullanılması seçeneğini ortadan kaldırdı. Toplantının tutanakları 26 Ekim'de açıklanacak. Çin'de imalat sanayinin Ekim'de dört aydan bu yana ilk kez yükselişin kaydedilmesi bekleniyor. Japonya'da da ihracatlar Eylül ayında beklentilerin üzerinde arttı.

AMP Capital Investors Ltd.'ın stratejistlerinden Nader Naeimi, ekonomik beklentilerin Eylül'deki çalkantılı dönemde çok karamsarlaşmış olduğunu, bu sebeple ekonomik görünümdeki en ufak bir iyileşme sinyalinin piyasalarda kısa vadede olumlu etki yarattığını belirtti. Naeimi, Avrupalı liderler arasında çok fazla görüş ayrılığı olmamasının teşvik edici olduğunu, ancak haftasonu hiçbir somut planın açıklanmamış olması sebebiyle bir miktar hayal kırıklığının oluştuğunu söyledi.