Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kötüleşen kar görünümleri ve daha fazla sermaye artırımı talepleri arasında sıkışan Avrupa'nın en büyük yatırım bankalarının, varlıklarda kısıntı ve istihdam azaltımı dışında pek fazla seçeneği kalmayabilir.

JPMorgan Chase & Co. analisti Kian Abouhossein, önümüzseki sekiz gün içinde üçüncü çeyrek karlarını açıklayacak olan UBS AG, Deutsche Bank AG, Barclays Plc  ve Credit Suisse Group AG'nin ülke borç sorununu ile birlikte, maliyetleri azaltmak ve rezervlerini artırmak için, daha fazla personel çıkarabileceğini, tasarrufları hızlandırabileceğini ve bazı işlerini küçültebileceğini kaydetti.

Bu dört banka, Basel III kuralları dahilinde daha sıkı sermaye gerekliliklerine hazırlanmak için, kombine risk ağırlıklı varlıklarını 415 milyar dolar kadar azaltmak amacıyla planlarını açıkladı. Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin karları eritmesi ile birlikte, bankalar, yeni hisse senedi satışlarından kaçınmak istiyorlarsa, Basel kurallarındaki değişikliklerden en fazla etkilenecek olan menkul kıymetler birimlerinde reorganizasyon planlarını hızlandırmak durumunda kalabilirler.

Londra ofisinde görevli Abouhossein, "Herkes, risk ağırlıklı varlıklarını mümkün olduğunca çabuk azaltmaya çalışıyor" dedi ve "Halihazırda buna başlamış durumdalar, ancak ortamın gittikçe daha zorlu hale gelmesi nedeniyle, muhtemelen bu şekilde hareket etmek beklenenden daha güç olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Avrıpa Birliği liderleri dün, Yunanistan'ın borç sorununu temerrüte düşmeden çözme, Euro Bölgesi kurtarma fonunu artırma, bankaları batmaktan kurtarma ve sorunun İtalya ve İspanya'ya bulaşmasını engelleme çabaları dahilinde biraraya geldi. Liderler, planlarına son şeklini vermek üzere 26 Ekim'de bir kez daha toplanacak.