Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol ve metal fiyatlarındaki yükselişin emtia üreticilerini desteklemesi, Japon ihracatçıların da beklentileri aşan ihracat verilerinin ardından değerlenmesiyle Tokyo Borsası primlendi. Nikkei 225 Endeksi son 2 haftanın en büyük artışını kaydetti.

Japonya'nın en büyük borsa işlemi şirketi Mitsubishi Corp., Avrupalı liderlerin bu hafta ikinci kriz zirvesini yapmasının öncesinde yüzde 2.3 değerlendi. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., Japonya'da ihracat verilerinin beklentileri aşmasının ardından yüzde 1.1 yükseldi. Bridgestone Corp., tekerlek üreticisi şirketin gelişmekte olan piyasalardan gelen talepleri karşılamak için rekor seviyede yatırım yapacağını açıklamasının sonrasında yüzde 3.9 prim yaptı.

Emtia fiyatlarına dair endişelerin gevşemekte olduğuna dikkat çeken Chiba-Gin Asset Management Co.'nun fon yöneticilerinden Masatsugu Okeya, Lehman'ın iflasından bu yana ekonominin hiç bu kadar sarsılmamış olduğunu, bu sebeple yatırımcıların, Avrupa'da endişelerin arttığı sıralarda hep düşüşe geçen emtiaya bakış şeklinin değişmiş olduğunu vurguladı.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.8 artışla 8,833.82 puana yükselerek, 11 Ekim'den bu yana en büyük sıçramasına işaret etti. Daha kapsamlı Topix Endeksi, Avrupalı liderlerin bölgedeki borç krizini çözmenin bir yolunu bulacağı inancının artmasıyla yüzde 1.3 kazançla 753.81 puana çıktı.

Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri yüzde 0.2 değer kazandı. S&P 500 Endeksi Şubat'tan bu yana gördüğü en büyük rallisinin etkisiyle 21 Ekim'de yüzde 1.9 artış kaydetti.