Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yarın yapılacak zirve öncesinde tüm gözler bankaların üstüne çevrildi.

RİSK İŞTAHI DEVAM EDİYOR

Yarın yapılacak ve son 21 aydaki 14. zirve niteliğindeki Avrupalı Liderler buluşması piyasa oyuncularını heyecanlandırıyor. Zirveden çıkabilecek olası pozitif bir sonucu satın alan piyasa katılımcıları dün ABD piyasalarında da ortaya çıktılar. S&P 500 Endeksi günü % 1.29 artışla 1.254 puandan tamamlarken, Caterpillar’in beklentileri aşan ve endüstriyel şirketlere olumlu yansıyan karı da etkili oldu. 10 yıllıklar sabah saatlerinde hafif alıcılı % 2.2246’dan işlem görürken Dolar Endeksi ise güne 76.17’den yatay şekilde devam ediyor. Asya’da ise işler biraz karmaşıklaşmış durumda. Avrupa’dan ve Çin’den gelen öncü büyüme verileri karışık bir resim çizerken MSCI Asya Endeksi % 0.1 geriledi. Çin’de rekor kıran Yuan ve Japonya’da 2. Dünya Savaşı’ndasn bu yana en yüksek seviyeye yakın işlem gören Yen izlenirken Şanghay Bileşik Endeksi % 0.85 primli, Nikkei 225 ise % 0.42 düşüşte. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.22 artıyor.

AVRUPA’DA BANKALAR BORÇLU ÜLKELERE KARŞI

Günün konusu yarınki zirve öncesinde Yunan tahvillerinin yüzde kaçının yatırımcılara geri ödenmeyeceği. Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) yaptığı açıklamada kendilerinin % 40 olarak önerdiklerini ancak liderlerin % 50’de ısrar ettiklerini ve bunun artık ‘Gönüllü Kurtarma’dan farklı bir yöne saptığını söylüyorlar. Yarınki zirve öncesinde bir çözüm bulunamama olasılığı Euro / Dolar’daki karlı kısa vadeli pozisyonları cılız realizasyonlara sürüklüyor, parite 1.3909’da. Gelişen Avrupa kurları dünkü sert yükselişlerin ardından bugün kar satışları ile karşılanıyorlar. Güney Afrika Randı % 0.03 gerilerken Macar Forinti % 0.2, Polonya Zlotisi % 0.35 düşüşte, Rus Rublesi ise dünkü % 1.66’lık yükselişin ardından bugüne de % 0.5 artışla başladı. Dünün kazananlarından biri olan TL ise güne temkinli başlıyor. Dolar’a karşı 1.8035, Euro’ya karşı 2.5091’de güne başlayan TL, Sepet Kur’da böylece 2.1566’yi işaret ediyor. Dün Merkez Bankası’ndan gelen açıklamalar da TL’nin değerine katkıda bulunmuş durumda. Beklenti yaratarak kurun gevşemesini sağlayan banka yarın Enflasyon Raporu’nu takiben 5 maddelik TL’yi ciddi şekilde kuvvetlendirecek bir Eylem planı açıklayacağını duyurdu. Bu paketin içinden neler çıkacağını merak eden piyasa oyuncuları yarını beklemeye başladılar. Faiz tarafında ise göstergenin % 9.39’a indiği görülürken enfşasyon beklentileri bono fiyatlarına sert şekilde yansıyor. Buna göre 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli kağıt ile 5 yıllık kuponlu kağıt arasındaki fark % 7.07’ye yükseldi. Ağustos 19’da başabaş olarak da anılan bu fark % 5.42’ydi. Faizdeki yükseliş hem maliyet tarafına olumsuz yansırken hem de likiditesi kısılan bankaların buradan da darbe alacağını düşünen piyasa oyuncuları banka hisselerini satıyorlar. Dün % 1.8 geirleyen endeks bileşik endeksi de % 0.94 aşağı çekti. 55.451’e kadar inen endeks gelen alımlarla günü 56.259 puandan tamamladı.

Güne beklentileri aşan UBS ve Deutsche Bank karıyla başlayan hisse senedi piyasalarının bir gözü de emtia fiyatlarında. Dün Londra’da % 6 ile % 7 yükselen metal fiytaları ve 92 Dolar’a yaklaşan ABD tipi ham petrole bakan piyasa oyuncuları zirve öncesi risk iştahını buradan takip ediyorlar. 24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi dün % 2.35 yükseldi. Spot altınsa ons başına 1.658 Dolar’da. Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde :

- Almanya'da GFK Tüketici Güven Endeksi açıklanacak 09:00
- MACARİSTAN MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI AÇIKLAYACAK
- ABD'de S&P Case-Schiller konut fiyat endeksi açıklanacak 16:00 Önceki: 0.9%
- ABD'de Ekim ayı CB Tüketici Güveni açıklanacak 17:00 Önceki: 45.4
- ABD'de Ekim ayı Richmond FED İmalat Endeksi açıklanacak 17:00
- ABD’DE DU PONT, XEROX, 3M VE AMAZON KARLARI AÇIKLANACAK
- TÜRKİYE’DE TÜRK TRAKTÖR VE BİZİM TOPTAN KARLARI AÇIKLANACAK
- AVRUPA’DA NOVARTIS, VOLVO, BP KARLARI BEKLENİYOR

Gökhan Şen
Bloomberg HT
Araştırma Bölümü

gsen@bloomberght.com
Twitter.com/Gokhan_Sen