Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, yükselen metal ve petrol fiyatlarının emtia üreticilerinin hisselerine alım getirmesi ve yarınki Avrupa zirvesinin sonuçlarına yönelik iyimser beklentilerle değer kazandı. Bu hareket sonucu, gösterge endeks son beş haftanın zirvesine yöneldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yükselişini üçüncü güne de taşıdı ve yüzde 0.8 yükselerek, Jakarta saati ile 15:30'da 957.12 puana çıktı. Endeks bu hareketle birlikte, 16 Eylül'den bu yana en yüksek seviyede kapanmaya yönlendi. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.5 yükseldi. Taylan'da SET Endeksi, dünkü tatilin ardından yüzde 2.9 tırmandı. Hindistan'da Sensex Endeksi, Merkez Bankası'nın bugünküyle birlikte 2010 başından bu yana 13'ncü kez faiz artırımına gitmesine karşın, faiz artırım serisinin sonuna gelindiğini işaret etmesinin ardından yukarı yönde hareket etti.

Avrupalı liderler, küresel piyasalarda sarsıntı yaratan ülke borç krizine çözüm için yarın, dört günde ikinci kez biraraya gelecek. Cnooc Ltd. , petrol fiyatlarının son 12 haftanın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından yüzde 5.4 yükseldi. Çin2in en büyük gayrımenkul geliştirme şirketi China Vanke Co., yüksek kar açıklamasının ardından yüzde 2.9 değer kazandı.

Jakarta'da PT Batavia Prosperindo Asset Manajement'tan fon yöneticisi Arfan Karniody, "Piyasalar Avrupa'dan kesin bir hareket planı gelmesini bekliyor" dedi ve "Emtia fiyatları, Avrupa'nın yavaşlamakta olduğu ve Çin'in ya sert ya da yumuşak inişe yöneldiği dikkate alındığında, teknik sıçrama nedeniyle daha fazla yükseliyor" değerlendirmesinde bulundu.