Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya piyasalarında dikkatler, bölgedeki borç sorununa çözüm getirecek bir plan üzerinde anlaşmaya varmak için bugün düzenlenecek Avrupa liderler zirvesine çevrilmiş durumda. Asya hisse senetleri gün içindeki kayıplarını geri alırken, ABD endeks vadeli kontratları yukarı yönde hareket etti. Metaller ise Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun yorumlarının ülkede para politikasının gevşetileceği spekülasyonlarını artırmasının ardından ralli yaptı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, gün içinde yüzde 1.1 düştükten sonra toparlandı ve Tokyo saati ile 13:02'de yüzde 0.1 aşağıda seyrediyordu. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.6 yükseldi. Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.5'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Bakır Londra'da yüzde2.7 yükselirken, altın çıkışını dördüncü güne taşıdı. Euro dolar karşısında 1.3908 dolar seviyesinden 1.3920 dolar seviyesine yükseldi. Avustralya doları yüzde 0.6 değer kaybederken, yen dolar karşısında 2. Dünya Savaşı'nda bu yana gördüğü en düşük seviye yakınlarında seyrediyor.

Avrupalı liderler, Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketini, bankaların yeniden sermayelendirilmesini ve 440 milyar euro (612 milyar dolar) tutarındaki kurtarma fonunu güçlendirme konularını görüşmek için bugün tekara biraraya geliyor. Böylelikle liderler 21 ay içinde 14'ncü zirvelerini gerçekleştirmiş olacak. Liderler zirvesi öncesi gerçekleştirilmesi planlanan maliye bakanları toplantısı ise iptal edildi. Çin Başbakanı Wen, Çin ekonomisinin, ihtiyaç duyulması halinde, ince ayardan geçirileceğini kaydederken, Sanayi Bakanı, küçük şirketleri desteklemek için "teşvik politikaları" üzerinde çalıştıklarını belirtti.

New York'ta Russell Investments'tan şef piyasa stratejisti Stephen Wood, "Avrupa piyasada halen yegane belirsizlik ve korku nedeni," dedi ve "Şimdilerde bürakratların ve politikacıların avuçlarının içindeyiz şeklinde bir iyimserliğim yok" değerlendirmesinde bulundu.