Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonomideki yavaşlamanın büyümeyi tehdit etmesi ile birlikte, Çin Başbakanı Wen Jiabao, ekonomi politikasının, ihtiyaç duyulduğu üzere, ince ayardan geçirileceğini söyledi ve sanayi bakanlığı, küçük şirketler için "teşvik politikaları" üzerinde çalışıldığını kaydetti.

Wen dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, "Yetkililer 'uygun zamanda ve uygun derecede' ayarlamalar yapacak" dedi. Bugün yapılan diğer bir açıklamda ise, Sanayi ve Enformasyon Teknolojisi Bakanlığı ve diğer hükümet kurumlarının, güçlüklerle karşılaşan küçük işletmelere yardım için çalışma yapılacağı duyuruldu.

Dün Hong Kong ihracatında görülen düşüş, Avrupa'nın borç sorununu çözme konusunda güçlük çekmesi ile birlikte, Çin'de büyümenin, küresel talebin azalmasının etkisi ile düşebileceği riskinin altını çizdi. Başbakan Wen'in yorumları, hükümetin krediler üzerindeki kısıtları azaltabileceği ve para politikasını gevşetebileceği spekülasyonlarını artırdı. Guotai Junan Securities Co., küçük bankalar için zorunlu karşılıkların yıl sonundan önce düşürülebileceğini kaydetti.

Londra'da Capital Economics Ltd.'nin Çin ekonomisti Wang Qinwei, "Başbakan'ın açıklamaları, Çin hükümetinin mohtemelen kredi kontrollerini gevşeteceği yolundaki görüşümüzü destekliyor" dedi ve "Hükümet bankaların zorunlu karşılıklarını 2012 başında düşürebilir" değerlendirmesinde bulundu.