Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizine ilişkin endişelerin sığınılacak para taleplerini artırmasının ardından, yen dün dolar karşısında kaydettiği kazançlarına tutundu. Yen, dün dolar karşısında 2. Dünya Savaşı sonrası rekorunu test etmişti.

Japon yeni, ülkenin Maliye Bakanı Jun Azumi, bakanlığının yendeki değerlenmeyi önlemek için harekete geçeceğini söylemesinin sonrasında dünkü zirvesinin yüzde 0.4 uzağında seyretti. Avrupalı liderler bugün bölgedeki borç krizini görüşmek üzere bir araya gelecek. Avustralya doları, tüketici fiyatlarının 3. çeyrekte yavaşlamasının etkisiyle değer kaydetti. Tayland bahtı da yatırımcıların ellerinde bulunan Tayland varlıklarını artırmasının ardından 2 gündür kaydettiği kazançlarına tutundu.

Yenin geride kalan tek sığınılacak birimi olduğunu iddia eden Australia&New Zealand Banking Group Ltd.'ın Döviz stratejistlerinden Grant Turley, insanların ellerinde yen tutmayı tercih ettiklerini söyledi.

Japon yeni dün dolar karşısında 75.74 seviyesinden rekoru test etmesinin ardından, bugün 76.01'den işlem gördü. Yen, euro karşısında da dün kaydetmiş olduğu 17 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine yakın seyretti ve 105.72 seviyelerinden işlem gördü. Euro/Dolar paritesi 1.3908 dolarda kaldı. Avustralya doları ise yüzde 0.5 değerlenerek, 1.0373 dolarda seyretti.

Japonya Merkez Bankası yetkilileri yarınki faiz toplantısında daha fazla parasal genişlemeye gidilmesini tartışacak. Güçlü yenin Japon ekonomisine zarar vermesini önlemek için varlık alım programını 5 trilyon yen artırabilir.