Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği liderlerinin borç krizi zirvesinin öncesinde kazançlarına tutunan gelişmekte olan piyasa hisseleri, Çin Başbakanı'nın faiz artırımlarının sonuna gelinmiş olabileceğinin sinyalini vermesinin ardından 4. gününde de değer kazandı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 artışla 955.86 puana çıktı. Endeks 16 Eylül'den bu yana en yüksek kapanışına yöneldi. Tayvan, Güney Kore ve Şanghay endeksleri, Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun hükümetin ekonomi politikalarını ihtiyaçlar dahilinde düzenleyeceğini açıklamasının ardından primlendi. Hindistan ve Malezya Borsaları ise tatil sebebiyle kapalıydı.

Gelişmekte olan ülkeler arasında gözle görülebilir büyümenin büyük kısmının Çin'den kaynaklandığını hatırlatan Manila'daki Rizal Commercial Banking Corp.'un yatırım yöneticilerinden Rico Gomez, bu sebeple faiz artışlarının sonlanabileceği sinyalinin piyasalar için çok olumlu bir gelişme olacağına dikkat çekti. Gomez, son aylarda piyasada görülen çalkantı ve sıkıntıların Avrupa'daki borç krizinden kaynaklanmış olduğunu ve herkesin bölgedeki bu belirsizliği gevşetecek adımları beklediğini belirtti.

Çin'in en büyük çimento üreticisi Anhui Conch Cement Co., şirketin kârlarını yüzde 125 artırdığını açıklamasının ardından yüzde 8.1 değerlendi. Tayvan'daki Yulon Motor Co., Commercial Times gazetesinin Çin'deki Luxgen marka arabalarının satışının önümüzdeki yıl 5'e katlanacağını yazmasının ardından yüzde 6 yükseldi ve 7 haftanın zirvesine işaret etti. Güney Kore'nin en büyük metal izabe tesisi Korea Zinc. Co., 3. çeyrekte kârlarını yüzde 50 artırdığını duyurmasının etkisiyle 5 haftanın zirvesine tırmandı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi 4 Ekim'de 25 ayın en düşük seviyesini test etmesinin ardından yüzde 15 oranında ralli yaptı. Ralli sayesinde endeksin bu yılki kayıpları yüzde 17'yle sınırlandı.