Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Standard&Poor's 500 Endeksi dün 3 haftanın bu yana en büyük kaybını vermesinin ardından bugün ABD hisseleri, dayanıklı tüketim malları siparişlerinin artması ve Almanya'nın Avrupa Kurtarma Fonu'nun (EFSF) genişletilmesini onaylamasıyla yeniden yükselişe geçti.

Bank of America Corp. ve Morgan Stanley, Avrupalı bankaların rallisinin peşinden giderek yüzde 1.6'nın üzerinde değer kazandı. Caterpillar Inc. ve Alcoa Inc. yüzde 1.2 primlendi ve ekononiye bağımlılığı yüksek olan şirketler arasındaki yükselişe öncülük etti. Dünyanın en büyük internet alışveriş mağazası Amazon.com Inc. ise kârlarının yeni ürünlerinde yaptığı harcamalar sebebiyle düşmesinin etkisiyle yüzde 9.2 geriledi.

S&P 500 Endeksi yüzde 1 kazançla 1,241.40 puana yükselirken, Dow Jones Endeksi de yüzde 1.2 artışla 11,846.56 puana çıktı.

Avrupa'nın borç krizi sorununun çözmeye yakın olduğunu belirten Haverford Trust Co.'nun yatırım müdürlerinden Hank Smith, Avrupa'dan gelecek inanılır ve güvenilir bir çözüm senaryosunun hisse senedi piyasalarını yıl sonuna kadar ciddi ölçüde değerlendireceğini söyledi. Smith, ABD'de de ekonomik verilerin ve şirket kazançlarının, dünyanın en büyük ekonomisinin resesyona girmediğine işaret ettiğini aktardı.

S&P 500 Endeksi bu ay, Avrupalı liderlerin bankaları destekleyeceklerini açıklamaları ve beklentilerin üzerinde gelen şirket kazançlarının etkisiyle ayı piyasasının eşiğinden döndü. Endeks, 5 ay üst üste kaydetmiş olduğu düşüşün ardından Ekim ayında yüzde 8.6 değer kazandı.