Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi liderleri, gece boyunca pazarlık yaptıkları özel bankaları, ellerindeki Yunan tahvillerinin değerini yüzde 50 kırpmaya ikna etti.

Yunanistan'ın 350 milyar euro civarındaki kamu borcunu en az 100 milyar euro düşürerek büyük ölçüde sürdürülebilir hale getiren hamle bankalara pahalıya patlarken liderlerin finans sektörüne yaptığı ''ya hiç, ya yüzde 50'' tehdidi işe yaradı.

Euro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, özel sektörün elindeki Yunan tahvillerinin yüzde 50 kırpılması önerilerinin kabul edilmemesi halinde ''tam iflas'' seçeneğine hazırlandıklarını itiraf etti.

Bu durumda yüzde 50'ye razı olmaktan başka çare göremeyen bankalar, ellerindeki Yunan tahvillerini nominal değer üzerinden değerini tek bir kalemde 205 milyar eurodan 102,5 milyar euroya indirmeyi kabullendi.

Bankalar temmuz ayında Yunan tahvillerinin değerini ortalama yüzde 21 kırpmayı kabullenmiş fakat aradan geçen sürede Atina'nın durumunun daha da kötüleşmesi üzerine bu adım yeterli görülmemişti. Yunan tahvillerindeki kırpılma en fazla bu ülkenin bankalarını olumsuz etkileyecek.

Yunanistan Başbakanı George Papandreu, zirvenin ardından yaptığı açıklamada, borç indirimi operasyonu nedeniyle ''muhtemelen bazı bankaları kamulaştırmak zorunda kalacaklarını'' söyledi.

Papandreu, kamulaştırılarak yeniden yapılandırılacak bankaları sağlıklı hale getirerek tekrar özelleştirebileceklerini belirtti.

Anlaşma sağlanana dek Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile birlikte bankalar üzerinde büyük baskı kuran Almanya Başbakanı Angela Merkel de aldıkları sonucun beklentilerin üzerinde olduğunu dile getirerek Yunan tahvillerinin yüzde 50 kırpılması hakkında ''Yapabileceğimiz tek bir öneri vardı, o da kabul edildi'' dedi.

Zirve kararlarında, borç indirimiyle birlikte Yunanistan'a yine Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu ortaklığında bu yıl içinde yeni bir paket hazırlancağı ve bu şekilde bu ülkenin borç yükünün 2020 yılına kadar gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 120'sine çekileceği belirtildi.

-Avrupa Finansal İstikrar Fonu'na yeni cephane-

Euro Bölgesi liderleri Yunanistan'ı tekrar kurtarırken sırada bekleyen İtalya ve İspanya gibi ülkelere destek için 440 milyar euroluk Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun kaynaklarını 1 trilyon euro düzeyine çıkarma kararı aldı.

Bunun için Çin başta olmak üzere yüksek cari fazlaya sahip ülkelerden sermaye çekmeyi bekleyen Euro Bölgesi, üyelerinin hazine kağıtlarına yapılacak yatırımlara Fon üzerinden güvence sunarak faiz oranlarının gerilemesini sağlamayı hedefliyor.

Yetkileri artırılan Avrupa Finansal İstikrar Fonu, bugüne dek Avrupa Merkez Bankası tarafından kısmen üstlenilen rolleri krizle mücadele rolünü devralarak, birincil ve ikincil piyasalardan tahvil alabilecek ve zordaki bankalara kredi verebilecek.

Öte yandan, Euro Bölgesi zirvesinde harcamalarını kısması konusunda Almanya ve Fransa tarafından baskı altına alınan İtalya, emeklilik yaşının yükseltilmesi, özelleştirme ve çalışma piyasasını esnekleştirme yoluyla yılda 5 milyar euro ilave tasarruf sözü verdi.

Zirve kararlarında, İtalya'dan ekonomik büyümeyi teşvik ve kamu borcunun indirilmesi konusunda ''iddialı takvim'' uygulaması ve emeklilik yaşını 2026 yılına kadar 67'ye yükseltme konusunda atılacak adımları kararlaştırması talep edildi.