Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Harvard Üniversitesi'nden ekonomist Kenneth Rogoff, Avrupa liderlerinin bölge borç krizinin sonlandırmak için kurtarma fonunu genişletme yönünde aldıkları kararın Yunanistan'a yalnızca zaman kazandıracağını, zira Yunanistan'ın önümüzdeki on senede muhtemelen eurodan çıkacağını söyledi.

New York'ta Bloomberg FX11 zirvesinde konuşma yapan Rogoff, "Yunanistan sadece zaman kazanmış gibi görünüyor," dedi ve "Euronun işlemediği artık oldukça açık. Bu istikrarlı bir denge değil" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupalı liderler, krizle mücadele programı dahilinde, kurtarma fonunu 1 trilyon euroya (1.4 trilyon dolar) çıkardı ve tahvil sahiplerinin Yunanistan'ın kağıtlarından kaynaklanan zararın yüzde 50'sini üstlenmelerini sağladı. Tedbirler, ayrıca, Avrupa bankalarının yeniden sermayelendirilmesini ve kurtarma fonunun güçlendirilmesinde IMF'in rolünün daha da artırılmasını içeriyor.

Avrupalı liderlerin anlaşması sonrası hisse senetlerine alım geldi ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi 1974 yılından bu yana en güçlü rallisini daha da genişletti.Anlaşma sonrası, ABD Hazine tahvilleri değer kaybederken, euro güçlendi ve metal ve petroldeki yükselişler emtia grubundaki çıkışlara öncülük etti.

Euro dolar karşısında dün New York'ta 1.4189 dolar seviyesinde kapatmadan önce, yüzde 2.5 ya da 3 sentin üzerinde değer kazanarak 1.4247 dolara çıktı ve 6 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Bu, Temmuz 2010'dan bu yana en güçlü günlük ralliyi işaret ediyor.

IMF'in eski başekonomisti, 58 yaşındaki Rogoff, "Bu gelişmeleri şöyle okuyorum; piyasalar hala hayatta oldukları için mutlu," dedi ve "Oldukça kısa bir süre içinde, şüpheler tekrar artacak" değerlendirmesinde bulundu.