Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıları gelişen piyasa varlıklarından uzaklaştıran Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin çözümlerine ilişkin yeni adımlarda anlaşılması üzerine Asya paraları bu hafta değer kazandı.

Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi ve MSCI Asya Pasifik Endeksi, dün ABD'den gelen ve ekonominin 3. çeyrekte bu yılın en hızlı seviyesinde büyüme kaydettiğini gösteren verilerin etkisiyle Mayıs 2009'dan bu yana en kazançlı haftasını kaydetti. deniz aşırı yatırımcılar son 4 günde 1.5 milyar dolarlık Güney Kore, Tayvan ve Tayland varlığı satın altı. Güney Kore wonu bugün cari fazlanın genişlemesiyle 6 haftanın zirvesine tırmandı.

Dünya genelinde iyileşme görüldüğünü ve piyasaların olumlu karşıladığını belirten Bank of Singapore Ltd.'ın Döviz stratejistlerinden Sim Moh Siong, risk rallisinin kısa vadede devam edeceğini öngördü.

Güney Kore wonu bu hafta ABD doları karşısında yüzde 3.9 değerlenerek 1,104.13 seviyesine yükseldi. Singapur doları yüzde 2.8 kazançla 1.2433'e; Malezya ringgiti yüzde 2.5 artışla 3.0733'e ve Tayland bahtı da yüzde 1.5 değerlenmeyle 30.54'e çıktı. Tayvan doları ise yüzde 1.4 primle 4 haftanın zirvesine taşındı ve 29.89 seviyesinden işlem gördü.

Asya'da yen  hariç en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi bu hafta yüzde 1.4; MSCI Asya Pasifik Endeksi ise bu hafta yüzde 7.6 değer kazandı.