Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderlerin mali kriz konusunda adım atmasıyla euro dolar karşısında üçüncü haftalık yükselişine ilerledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy dün 2012 bütçesinde 8 milyar Euro kesintiye gidileceğini ve gelecek yıl büyümede yavaşlama olacağını açıklarken Avrupa'daki anlaşmanın güven telkin etmesiyle dolar önemli para birimleri karşısında haftalık düşüşüne hazırlandı. Japonya'nın para birimi yene müdahale edeceği spekülasyonuyla yen de dolar karşısında rekor seviyeye yükseldi.

Londra'daki Nomura International'da Döviz birimi müdürü olan Geoff Kendrick, "Euro'daki yükseliş insanların Avrupa konusunda göreceli olarak da olsa rahatladığını gösterir nitelikte. Görüşmeye yönelik bekletilerin düşük olduğu anlaşılıyor. Ancak bu durumun ne kadar süreceği konusunda şüphelerim var" diye konuştu.

17 ülkenin ortak para birimi 1.4194 dolar seviyesinden işlem gördü. Para birimi böylece bu hafta yüzde 2.1 değer kazandı. Dün euro, 1.4247 dolara yükselerek 6 Eylül'den beri en yüksek seviyeyi görmüştü.

Para birimi yen karşısında ise 107.76'dan 107.68 seviyesine geldi.

Kendrick'e göre yatırımcıların Avrupa'nın planının krizi sonlandırmak için yeterli olmadığını fark etmesi ve Avrupa Merkez Bankasının faizleri düşürmesiyle euro sene sonuna kadar 1.30 dolara gerileyecek.