Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borç krizindeki Yunanistan'ın Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, ülkenin borçlarını azaltmada Avrupa Birliği (AB) anlaşmasından faydalanmak için ekonomik reformları kararlı şekilde sürdüreceklerini söyledi.

Venizelos, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Yapısal reformları sürdürmemiz gerekiyor. Bu şansı kaybetmemeliyiz, bu çok büyük bir şans'' dedi.

Bankaların ve finans kuruluşlarının ellerindeki Yunan tahvillerinin yüzde 50'sini silmesiyle ilgili anlaşmanın sonucu olarak ücretleri ve emekli maaşlarını daha fazla düşürmeyeceklerini belirten Venizelos, bu yıl gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 160'ı seviyesine ulaşacağı tahmin edilen borç yükünün azaltılmasında tahvil değiş tokuşu katılımına karar vermek için bankalarla görüşmelerin yapılması gerektiğini ifade etti.

Yunan bankalarının sermaye yeterlilik oranının, Avrupa bankaları için belirlenen yüzde 9 sermaye yeterlilik oranının üzerinde yani yüzde 10 olacağını belirten Venizelos, ''Biz (Yunanistan'da), yüzde 9 yerine yüzde 10 sermaye yeterlilik oranı uygulamalıyız ki bankalar ekonominin ilerlemesi için güçlü olsun'' diye konuştu.

Bu arada Yunanistan Kamu Borç Yönetimi Ajansı (PDMA) Başkanı Petros Christodoulou, bilançolarında Yunan tahvili bulunan özel sektörle görüşmelerin iki ya da üç hafta süreceğini, görüşmelerde farklı seçeneklerin önerilebileceğini söyledi.

Christodoulou, bu seçeneklerden birinin ellerinde Yunan tahvili bulunduran özel sektöre yüzde 30 nakit, yüzde 70 tahvil verilmesi şeklinde olacağını ifade etti.