Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi kurtarma fonu Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) Başkanı Klaus Regling, Çin'in EFSF'ye yatırım yapması için çabalıyor.

Çin ziyaretini sürdüren Regling, EFSF'nin, özel amaçlı yatırım aracına (SPIV) yatırım yapabileceğini ve kayıpların ilk yüzde 20'sini üzerine alabileceğini söyledi. Pekin'de yaptığı toplantılarla ilgili bilgi vermekten kaçınan Regling, 440 milyar euroluk EFSF'nin büyüklüğünün nasıl artırılacağına ilişkin teklifi Kasım ayına kadar sunmayı beklediğini belirtti.

Tsinghua Üniversitesinde öğrencilere konuşan Regling, ''EFSF'nin, alt düzey kredi derecesine sahip kredi dilimini alacağını, bunun anlamının birşeyler yanlış giderse, ilk kaybı EFSF'nin üstleneceğini, bu oranın yüzde 20 seviyesinde olacağını'' söyledi.

EFSF'nin, Pekin yönetiminin istemesi halinde yuan cinsinden tahvil ihraç edebileceğini, ancak şimdi bunu yapmanın zor olacağını belirten Regling, ''Şimdiye kadar avro cinsinden tahviller ihraç ettik, ancak verimli olursa istediğimiz herhangi bir para birimin kullanma yetkimiz var. Bu Çinli yetkililerin onay verip vermeyeceğine bağlı. Sanırım çok zor, ancak yıllar geçtikçe olabileceğini düşünebilirim'' diye konuştu.

Avrupalı liderler, EFSF'nin, birincil piyasada Euro Bölgesi tahvillerini satın alacaklara garanti vererek ya da Çin ve Brezilya'nın da arasında bulunduğu bazı ülkelerden fon sağlamak için oluşturulacak ''özel amaçlı yatırım aracı'' (SPIV) yoluyla büyütülebileceğini düşünüyorlar.

Regling, rezerv para olarak dolara alternatif ve güvenilir bir avronun Çin'in çıkarlarına olduğunu belirterek, ''Dünyada birçok büyük ekonomi euroyu, uluslararası para sisteminin parçası olarak görmek istiyor. Bu bizim programımızı desteklemek için iyi bir neden'' dedi.

Çin Maliye Bakanı Yardımcısı Zhu Guangyao, Pekin yönetiminin, bir sonraki adıma karar vermeden önce EFSF için yeni yatırım seçenekleri konusunda ayrıntıları beklediğini söylemişti.

Çin, 3,2 trilyon dolarlık Döviz rezervlerinin 800 milyar dolarlık kısmını avro cinsi varlıklarda tutuyor.