Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen dolar karşısında 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra, hükümetin Döviz piyasasına yen satarak müdahale etmesinin ardından düştü. Asya hissse senetleri, beklenenden düşük kar açıklayan bazı şirketlerden dolayı değer kaybederken, metal fiyatları da düştü.

Yen dolar karşısında, bugün erken saatlerde 75.35 ile savaş sonrası en yüksek seviyesine çıktıktan sonra, müdahalenin etkisi ile yüzde 4.7 düşerek Tokyo saati ile 15:01'de 79.39'a geriledi. Avustralya doları yüzde 1.7 değer kaybetti. Dolar bazında MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 3.3 geriledi. Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratı yüzde 0.9 kaybetti. Bakır Londra'da yüzde 3.7 kadar düşerken, altın yüzde 1.9 ve petrol yüzde 1.1 geriledi.

Japonya Maliye Bakanı Jun Azumi, bugün yaptığı açıklamada, Avrupa'nın borç krizine çözüm yönünde adım atması ile birlikte hisse senedi piyasalarında görülen yükselişe karşın yenin dolar karşısında 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, yendeki yükselişi durdurmak için döviz piyasalarına tek taraflı müdahalede bulunduklarını kaydetti. G20 ülkelerinin liderleri 3-4 Kasım'da Fransa'nın Cannes kentinde biraraya gelecek. Avustralya, ABD ve Avrupa merkez bankaları bu hafta toplanacak.

Hong Kong'da Credit Agricole CIB'den küresel döviz stratejisi müdürü Mitul
Kotecha, "Müdahale öncesi, burada yen almak istemezdiniz," dedi ve "En azından önümüzdeki birkaç hafta için, Japonlar yen alımı için daha iyi seviyeler oluşturmuş olabilir ya da ihracatçılar da verimli bir şekilde aynı şeyi yapabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Euro yen karşısında, Azumi'nin spekülasyona karşı harekete geçeceklerini ve tatmin olana kadar müdahalenin devam edeceğini söylemesinin ardından yüzde 3.6 düşerek 111.11 seviyesine indi. Japon Yeni geçen hafta, Japon Merkez Bankası'nın yendeki değer artışını önlemek ve Avrupa borç krizine tedbir için önlem almasına karşın değer kazanmıştı.