Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

2. Dünya Savaşı sonrası zirvelelerinde seyreden yenin ihracatçıları tehdit etmesinin ardından Japonya'nın bu yıl 3. kez Döviz piyasalarına müdahale etmesiyle yen, son 3 yılın en sert değer kaybını yaşadı.

Daha önce de piyasadaki spekülatif hareketlere karşı müdahale edeceklerini tekrarlamış olduğunu söyleyen Japonya Maliye Bakanı Jun Azumi, yeterli oluncaya kadar müdahaleleri sürdüreceğini açıkladı.

Yendeki spekülatif hareketlerin Japon ekonomisinin temellerini olumsuz etkilemesinin ardından Azumi'nin piyasalara müdahale etmesiyle, yen, 150 ülke para birimi karşısında geri adım attı. Yende bugün görülen sert düşüş, yenin dolar karşısında bu ay kaydetmiş olduğu kazançları da geri çevirdi. Yen, dolar karşısında Fed'in ABD ekonomisini desteklemek üzere yeni bir teşvik paketi açıklayacağına ilişkin spekülasyonların üzerine değerlenmişti.

Dolar karşısında yüzde 4.3 değer kaybederek 79.20 seviyesine gerileyen yen, Ekim 2008'den bu yana kapanıştan önceki en büyük düşüşüne işaret etti. Yen, daha erken saatlerde 79.50 seviyesine kadar gerileyerek, 4 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini kaydetmişti.

Yen, euro karşısında yüzde 3.3 zayıflayarak 110.99 seviyesinden, Avustralya doları karşısında da yüzde 2.7 düşüşle 83.89 seviyesinden işlem gördü. Euro, Avustralya doları karşısında yüzde 0.9 kayıpla 1.4015 seviyesine geriledi.

Japon yeni bugün erken saatlerde dolar karşısında 75.35 düzeyine kadar çıkarak, savaş sonrası dönemin rekorunu test etmişti. 2 ay önce yene son 7 yılın en büyük müdahalesini yapmış olan Japon hükümeti, bu ay Nisan'dan bu yana ilk kez ekonomik değerlendirmelerini aşağı çekmişti.