Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı olarak krizle mücadele dönemine başlamadan önce 4 yıl geçirmiş olan Jean-Claude Trichet'nin şansı bir sonraki başkan Mario Draghi'de olmayacak. Mario Draghi, kriz maratonuna ilk günden başlamak zorunda.

Yarın Trichet'nin görevini devralacak olan Mario Draghi, liderlerin çözmeye çalıştığı 2 yıldır devam eden borç krizinin kurbanı olarak, 17 ülke tarafından kullanılan euronun gözetmenliğini üstlenecek. AMB Başkanı olarak, Fed Başkanı Ben Bernanke'nin ardından dünyanın en güçlü 2. merkez bankası başkanı olacak olan Draghi, Avrupa'nın para birliğinin korunması konusunda yatırımcıların güvenini kazanmaya çalışan kilit isim hâline gelecek.

"Bu, Draghi için ateşle vaftiz gibi bir şey olacak" benzetmesini yapan ABN Amro Bank NV'nin makro araştırmalar birimi başkanı Nick Kounis, AMB başkanı olmanın başlı başına zorlayıcı bir görev olduğunu, kriz döneminde ise daha da çetin bir hâle geldiğini söyledi.

Bazı hükümetler kendisinden tahvil alım programlarını sürdürmesini ve faiz indirimine gitmesini beklerken, Draghi, bankanın bağımsızlık ve fiyat istikrarı hedeflerine zarar vermeden AMB yetkililerinin de liderliğini üstlenecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin geçtiğimiz hafta Draghi'yle görüştüğünü ve AMB'nin tahvil alımlarını sürdüreceğine ikna olduğunu açıklaması da, Draghi'nin üzerindeki baskıların sinyalini veriyor.