Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi liderlerinin bölgenin kurtarma fonunu 1 trilyon euroya çıkarmalarının ve küresel ekonomiyi tehdit eden bölgedeki borç krizini kontrol altına almak için sınırdışı yardım arayışına girmelerinin 1 hafta sonrasında, G-20 liderleri 3-4 Kasım'da Fransa'nın Cannes şehrinde bir araya gelecek.

Avrupalı liderler, bu haftaki G-20 zirvesini krizle mücadele stratejilerini finansal desteğe çevirmek için kullanmanın yollarını arıyor. AB hükümetleri ilk olarak Uluslararası Para Fonu IMF ve Çin'in yardımını almaya çalışsa da, G-20 üyesi ülkelerin, stratejik kurtarma planına ilişkin detayları merak edip bastırması, somut yardımın o kadar da kolayca gelmeyeceğini gösteriyor.

Ancak Avrupa bu çabalarını başarıyla da sonuçlandırabilir. Zira Brezilya'dan bir hükümet yetkilisi, Avrupa'nın kendilerinin de dahil olduğu BRICS (Brezilya-Rusya-Hindistan-Çin-Güney Afrika) ülkeleriyle olası bir yardım için görüşmelerde bulunduğunu açıkladı.

Washington'daki Brookings Enstitüsü'nün danışmanlarından ve eski bir IMF ekonomisti olan Eswar Prasad, Avrupalı liderlerin bir an önce plana ilişkin detayları açıklamalarına gerektiğine dikkat çekerek, "Avrupalılar bir an önce detaylara ilişkin bilgi vermezse, G-20'nin diğer üyelerinin bu yardım taleplerini olumlu karşılaması oldukça güç" yorumunda bulundu.