Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin çözümü içi Çin'den yardım arayışına giren Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, muhalefetin sert eleştirilerinin hedefi oldu.

Fransız Journal du Dimanche gazetesine konuşan Sosyalist Parti'nin genel sekreteri Martine Aubry, bunun şok edici olduğunu savunarak, "yardım için Çin'den medet arayan Avrupalılar, zayıflıklarını da gösteriyor. Bu şartlar altında Avrupa, Çin'den yuanı zayıflatmayı durdurmasını nasıl talep edecek?" dedi.

Sarkozy geçtiğimiz hafta Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao ile bir araya gelerek, bölgedeki borç krizinin çözülmesi için kurulmuş olan kurtarma fonu için destek almaya çalıştı. İki lider 27 Ekim'de kurtarma fonunun 1 trilyon euroya çıkarılması kararıyla sonlanan Euro Bölgesi zirvesinin yalnızca saatler sonrasında buluştu.

Fransa'daki muhalefet partisinin Çin'in yardım etmesine karşı koyduğu tutum ise, Fransa'nın ve Avrupa'nın kamu borçlarına ilişkin endişelerinin arttığı dönemde ve başkanlık seçimlerinin 6 ay öncesine rastladı.

Quest-France gazetesinde dün çıkan Ifop anketine göre, Fransa'nın GSYH'sının yüzde 80'ine ulaşan kamu borçları ve bütçe açığı, Fransızların üçte biri tarafından ülke ekonomisinin en büyük sıkıntısı olarak görülüyor.

Sarkozy, Brüksel'deki bölgede 2 yıldır devam eden borç krizinin çözümüne yönelik planı açıklamak üzere 27 Ekim'de ulusal televizyona çıktı. Fransa Cumhurbaşkanı, küresel büyümenin ve istikrarın Asya devi Çin'in çıkarına olduğunu belirterek, Çin'in bu planda önemli bir rolü olduğunu belirtti. Çin, 3.2 trilyon dolar ile dünyanın en büyük Döviz rezervlerine sahip.