Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya, İspanya ve Belçika tahvilleri, Avrupalı liderlerin, borç krizinin yayılmasını önlemeye yetecek bir koruma oluşturmada güçlük çekmekte oldukları endişelerine bağlı olarak değer kaybediyor.

Beş yıl vadeli İtalyan tahvilinin faizi, Başbakan Silvio Berlusconi'nin söz verilen bütçe açıklarını yalnızca kendisinin uygulayabileceğini açıklamasının ardından, euronun kullanılmaya başlandığı 1999 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. 10 yıl vadeli İspanyol tahvilinin faizi faizi, Çinli Xinhua Haber Ajansı'nda, Çin'in Avrupa için bir "kurtarıcı" rolü üstlenemeyeceği yolunda bir haber çıkmasının ardından, 8 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Belçika tahvilleri ise, Hazine'nin tahvil satışı öncesi değer kaybetti. Avrupalı liderler, geçen haftaki zirvede, bölgenin kurtarma fonunu artırma ve Yunanistan'ın borç sorununu çözme konusunda anlaşmaya vardı.

Londra'da Rabobank International'dan kıdemli sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Richard McGuire, "Euro borç krizini çözme yönündeki son anlaşma kapsamı açısından göz alıcı, ancak detayları konusunda sınırlı" dedi ve "İtalyan tahvil faizleri bize, piyasanın zirvenin krize kesin çözüm getireceğine güvenmediğini gösteriyor. Faiz, piyasanın halen yayılma riski bulunduğunu ve İtalya'nın bekleme odasındaki ilk adam olduğunu düşündüğünü gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

beş yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi 15 baz puan yükselerek, Londra saati ile 09:16'da yüzde 5.90'a çıktı. Eylül 2016'da vadesi dolacak yüzde 4.75 faizli tahvilin fiyatı 0.60 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 6 euro düşerek 95.525'e indi.

10 yıl vadeli İtalyan tahvilinin faizi 11 baz puan yükselerek yüzde 6.13'e çıkarken, 10 yıl vadeli İspanya tahvilinin faizi 13 baz puan yükselişle yüzde 5.64'e ve 10 yıl vadeli Belçika kağıdı 10 baz puanlık çıkışla yüzde 4.40'a ulaştı. 10 yıl vadeli Alman tahvilinin faizi ise dört baz puan düşüşle yüzde 2.14'e indi.