KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi liderlerinin borç krizini kontrol altına almak için harekete geçmesiyle hisse senetleri 2009'dan bu yana en iyi aylık performansını sergiledi. Hisse senetleri bir yıldan bu yana ilk kez, tahvilleri, emtiayı ve doları solladı.

Küresel ekonominin resesyonu önleyeceğine ilişkin spekülasyon üzerine MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi 4.5 trilyon dolar kazanç sağladı. Ham maddelerin göstergesi Standard&Poor's GSCI Toplam Getiri Endeksi, aynı dönemde yüzde 9.8 değerlenirken, dünya genelinde tahviller yüzde 0.5 ve Dolar Endeksi de yüzde 2.6 değer kaybetti.

Hisse senetleri, Avrupalı liderlerin tahvil sahiplerini Yunan tahvillerinde yüzde 50 oranında zarar yazmaya ikna etmesi ve bölgenin kurtarma fonunu 1 trilyon euroya çıkarmaya karar vermesinin ardından 5 aydır devam eden düşüşünü tersine çevirdi ve 2008'den bu yana en uzun süreli kazanç dönemini kaydetti. ABD ekonomisi, tüketicilerin harcamalarını artırması ve şirketlerin ekipman yatırımları için daha fazla harcama yapmasıyla, 3. çeyrekte bu yılın en hızlı büyümesini gerçekleştirdi.

2 cephedeki rahatlamalardan ötürü risk iştahının açılmış olduğunun altını çizen Janney Montgomery Scott LLC'nin baş yatırım stratejisti Mark Luschini, "ilk olarak, Avrupa'nın finansal sistemde felaketin olmaması için atılan adım yatırımcıları tatmin etti. İkinci olarak da ABD'den gelen veriler resesyonun önlenemez olmadığını düşündürdü" dedi.

Advertisement