Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borç krizindeki Yunanistan'ın başbakanı Yorgo Papandreu'nun 2. kurtarma paketinin gerektirdiği reformları halkoylamasına sunacağını söylemesi, Avrupa'daki kurtarma planlarına ilişkin endişeleri yeniden yükseltti ve New York Borsası değer kaybetti. Standard&Poor's 500 Endeksi son bir ayın en sert düşüşüne işaret etti.

Bank of America Corp. ve Citigroup Inc., Avrupa'daki bankacılık endeksinin yüzde 6.3 değer kaybetmesinin ardından yüzde 3.7 düştü. Ekonomiye bağlılığı yüksek olan şirket endeksi Morgan Stanley Cyclical Endeksi yüzde 2.5 geriledi. Freeport-McMoRan Copper&Gold Inc., Alcoa Inc. ve Halliburton Co. emtia fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle yüzde 2.9 değer kaybetti.

S&P 500 Endeksi yüzde 2 düşüşle 1,228.41 puana, Dow Jones Endeksi de yüzde 1.8 kayıpla 11,742.42 puana geriledi. S&P 500 Endeksi dün de günü yüzde 2.5 ekside kapamıştı.

Yunanistan'ın referandum kararını anlamadığını söyleyen Fiduciary Trust'ın yöneticilerinden Michael Mullaney, bunun çok riskli ve şaşırtıcı olduğunu belirtti. Geçtiğimiz hafta herkesin en azından kısa vadede krizin geride kalmış olduğunu düşündüğünü hatırlatan Mullaney, ancak şimdi yeniden Avrupa'nın gündemin odak noktasında olduğunu belirtti.

S&P 500 Ekim ayında Avrupalı liderlerin borç krizini kontrol altına alacağı düşüncesiyle yüzde 11 değerlenerek, 1991'den bu yana en iyi performansını kaydetmişti. Hisse senetleri şimdi dünya genelinde yeniden düşüşe başladı.