Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan küresel piyasaları meşgul etmeye ve gergin tutmaya devam ediyor.

VARLIK FİYATLARI ERİYOR

Yunanistan Başbakanı Papandreu’nun Cuma günü önce güven oylamasına ardından da referanduma gitmeye karar vermesi varlık fiyatlarını dalgalandırdı. Bu takvime göre eğere Cuma günü 300 sandalyeli mecliste 151 milletvekili kalan iktidar partisi PASOK güven oyu alamazsa hükümet düşecek ve en kısa sürede seçime gidilecek. Güven oyu alınırsa, Aralık başında referandumun metodolojisi üzerine oylama yapılacak ardından da referanduma gidilmesi için tahminen 2012 yılı başı beklenmek zorunda kalınacak. Bu iki oylama için gerekli milletvekili sayısı 2/5 ve 3/5 olarak göze çarpıyor. Referanduma gidildiği takdirde hayır çıkması olasılığı analistleri rahatsız ederken, derecelendirme kuruluşu Fitch dün yaptığı açıklamada bunun sadece Yunanistan için değil tüm Avrupa için sonuçları olabileceği uyarısı yaptı. Papandreu’nun bugün 3-4 Kasım’daki G-20 öncesinde Merkel ve Sarkozy ile görüşmesi bekleniyor.
Euro / Dolar dün gördüğü 1.36’lı seviyelerden kısmen toparlnarak 1.3729’a yükselirken dün sert satılan Gelişen Piyasa kurları bugüne tepkiyle başladılar. Türk Lirası ise Dolar’a karşı 1.7903, Euro’ya karşı 2.4577’ten başlıyor ve Sepet Kur 2.1240’ta. Borsalarda satış sürerken S&P 500 Endeksi % 2.79 değer kaybetti ve 1.218 puana indi. Dow Jones ise % 2.48 gerileyerek 11.657 seviyesinden kapandı. Avrupa pozisyonu sebebiyle düştüğü sanılan MF Global’in ardından yüklü Avrupa pozisyonu bulunan Morgan Stanley de % 12 geriledi. MSCI Asya Endeksi % 1.1 gerilerken kayıplar Japonya’da % 1.97 düzeyinde, böylece Nikkei 225 Endeksi 8.661’e çekildi. PMI rakamı tatmin etmemesine rağmen bir genişleme sinyali olarak alınan veri sonrasında bankaların zorunlu karşılıklarında indirime gidileceği spekülasyonu ile Şanghay Bileşik Endeksi % 0.32 artıyor. Dün % 2.16 gerileyen İMKB 100 Endeksi de günü 54.851 seviyesinden tamamladı. Gün içinde 54.121’i test eden endeks buradan gelen alımlarla 55 bine doğru toparladı.

ALTIN VE BONOLAR KRAL İLAN EDİLDİLER

Tarihinin en sert alımına sahne olan Alman bonoları günün şampiyonu oldular. İki haneli yüzdelerde gelen alımlarla Alman 10 yıllık tahvilinin faizi günü % 1.768’den tamamladı. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise günü % 2.0381’den tamamladı. İtalyan 10 yıllıkları yükselmeye devam ettiler ve birçok ekonomiste göre sürdürülemez olan % 6.19 düzeyinden kapanış yaptılar. İçeride ise faizdeki belirsizlik bonoları da vurdu. İki yıllık gösterge tahvil % 10.09’dan kapandı. Hacimsiz işlemlerde faizin % 10.42’ye kadar tırmandığı not edildi. Diğer kazanan ise zor bir günün ardından altın oldu. Bugüne de hafif alımlarla başlayan değerli maden riskten kaçışa ev sahipliği yaptı. Gün boyu ABD Doları’nın değer kazançlarına bağlı olarak ve zarardaki pozisyonlara alternatif olarak satışlara maruz kalan spot altın ons başına 1.723 Dolar’dan işlem görüyor ve piyasa karmaşasından sağ çıkmaya çalışıyor. Gümüş 33.47 Dolar’da ve petrolde de gerileme var. ABD tipi 91.97, Brent petrol ise 109.27’de. LME’de izlenen stoklara göre Mart’tan bu yana en düşük seviyeye inen bakır rezervi haberleri ile bakırda dünkü gerilemenin ardından bugün % 1.97’lik yükseliş yaşanıyor. % 17 gerileyen soya fasulyesi güne artıda başlarken, mısır ve buğday gibi tarım emtiasında da alımlar yaşanıyor.

İÇERİDE MERKEZ BANKASI MESAJLARI ÖNEMLİYDİ

Dün ekonomistlerle yapılan toplantıda ya yüksek faiz ya da kur sinyali veren banka, kur yüksek kaldığı müdddetçe gecelik fonlamanın bandın üst sınırından yapılacağını ve likditenin kısılacağını açıkladı. Enflasyona ilişkin kaygıların arttığını ve artık bankanın daraltma modunda olduğu belirtilirken, Merkez Bankası’nın ekonomi adına her tedbiri aldığı ancak bundan sonra diğer yetkili kurumların da yardımcı olması gerektiği vurgulandı. Kurda stabilizasyonun geldiğine inanan banka satın alma gücü paritesine göre hala TL’nin değersiz olduğuna inanıyor. Büyümenin yavaşlayacağını ancak daralma da olmayacağını sçyleyen banka faiz artırmasına gerek olmadığına ve Türkiye’nin yeteri kadar yüksek faiz ödediğine inanıyor.

Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde :

- AVRUPA'DAN PMI VERİLERİ GELECEK
- Almanya'da Eylül ayı perakende satışlar ve istihdam verileri açıklanacak 09:00
- Almanya'da Ekim ayı işsizlik oranı açıklanacak 10:55 Öncek: 6.9%
- ABD'de Ekim ayı Challenger işten çıkarmalar verisi açıklanacak 13:30 Önceki: 126%
- ABD'de Ekim ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak 14:15 Beklenti: 100.000, Önceki: 91.000
- ABD'de haftalık petrol stok verileri açıklanacak 16:30
- ABD Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak 18:30 Beklenti: 0.0-0.25%, Önceki: 0.0-0.25%
- ABD Merkez Bankası yılda 4 kez yapılan toplantılarının üçüncüsünü gerçekleştirecek BERNANKE KONUŞACAK
- TCELL, BIMAS, CCOLA ve VAKBN 3Ç finansallarını açıklayacak
- Avrupa’dan Standard Chartered, man karları gelecek
- ABD’den tıme warner, news corp ve kraft foods bilançoları bekleniyor

Gökhan Şen
Araştırma Bölümü
Bloomberg HT
gsen@bloomberght.com
Twitter.com/Gookhan_Sen