Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi para politikası ve risklerle karşı karşıya bulunan Euro Bölgesi ekonomisi hakkında yorumlarda bulundu.

Avrupa Merkez Bankası'nın sürpriz bir şekilde 25 baz puanlık faiz indirimine gittiği yönetim konseyi toplantısına ilk kez başkanlık yapan Draghi, toplantı sonrası Frankfurt'ta basın mensuplarına açıklama yaptı. Avrupa Merkez Bankası bugünkü toplantısında, beklentilerin aksine, politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 1.25'e indirdi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, risklerin ve devam eden belirsizliklerin ekonomiyi etkilediğini belirtti.

AMB'nin Frankfurt'ta yapılan faiz toplantısına ilk kez başkanlık eden Draghi, enflasyon oranlarının gelecek aylarda yüzde 2'nin üzerinde kalmaya devam edeceğini, ancak 2012'de enflasyonun kademeli olarak yüzde 2'inin altına gerilemesinin beklendiğini belirterek, orta vadede enflasyonun fiyat istikrarıyla uyumlu olacağını vurguladı.

Draghi, riskler ve devam eden belirsizliklerin ekonomiyi etkilediğine işaret ederek, aşağı yönlü belirgin risklerin arttığını ifade etti.

2012 yılı büyüme tahminlerinin ciddi oranda düşürülebileceğine dikkat çeken Draghi, hem küresel arz ve talepte azalma olduğunu hem de Euro Bölgesi'ndeki bazı ülkelerin borç krizinin buna neden olduğunu kaydetti.

Alınan olağanüstü tedbirlerin geçici olduğunu vurgulayan Draghi, Euro Bölgesi'nin borç krizinin 17 üyeli bölgenin ekonomik büyümesini yavaşlattığına vurgu yaptı.

Şuan piyasada yaşanan dalgalanmanın bu yılın ikinci yarısında ve ötesinde ekonomik büyümenin hızını muhtemelen azaltacağını söyleyen Draghi, yavaşlayan ekonominin enflasyon tehdidini azalttığını ifade etti.

-Sürpriz faiz indirimi-

AMB, sürpriz bir kararla gösterge faiz oranını 25 baz puan (yüzde 0,25) indirerek yüzde 1,25'e çekti. Fazi kararı 9 Kasım 2011 'den itibaren geçerli olacak.

AMB, Temmuz ayında, artan enflasyonla mücadele için gösterge faiz oranını 25 baz puan (yüzde 0,25) yükselterek yüzde 1,25'ten yüzde 1,50'ye çıkarmıştı.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, mali politikalar konusunda Avro Bölgesi'ndeki hükümetlerin tamamının, bölgenin tümünde finansal istikrarı sağlamada ana unsur olarak verdikleri sözleri tam olarak yerine getirmek için kararlılıklarını göstermeye ihtiyaç olduğunu belirterek, özellikle kırılgan ülkelerin hükümetlerinin gerektiğinde ek önlemler almaya hazır olması gerektiğini vurguladı.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, likidite önlemlerinin ve refinansman operasyonlarının Euro Bölgesi bankalarının likidite sıkıntısı yaşamaması için devam edeceğini bildirdi.

AMB'nin Frankfurt'ta yapılan faiz toplantısına ilk kez başkanlık eden Draghi düzenlediği ilk basın toplantısında, parasal gelişmelerin ılımlı olmaya devam edeceğini ifade ederek, ekonomik görünümdeki yüksek belirsizlik ve aşağı yönlü risklerin sürdüğünü vurguladı.

Draghi, bu risklerin bazılarının gerçekleşirken, bunun 2012 yılındaki büyüme tahminlerinin önemli oranda aşağı yönlü revizyonuna sebep olduğuna dikkat çekti.

Euro Bölgesi'ndeki fiyat, maliyet ve ücret baskılarının ılımlı olacağını kaydeden Draghi, oybirliğiyle alınan faiz indirim kararında bunun gözönüne alındığını vurguladı.

Draghi, para politikasında orta vadede fiyat istikrarının sürdürülmesinin önemli olmaya devam edeceğini ifade ederek, Euro Bölgesi'nde orta vadede enflasyon beklentilerinin yüzde 2'ye yakın olduğunu söyledi.

Likidite önlemlerinin ve refinansman operasyonlarının Euro Bölgesi bankalarının likidite sıkıntısı yaşamaması için devam edeceğine işaret eden Draghi, Euro Bölgesi'nin ekonomik büyüme oranının bu yılın ikinci çeyreğinde çeyrek bazda yüzde 0,2'ye gerilediğine dikkat çekti ve bu yılın ikinci yarısında ise ekonominin daha da ılımlı seviyede büyümesinin beklendiğini belirtti.

AMB Başkanı, bankanın tahvil satın alma programının ''geçici'' ve ''miktarıyla sınırlı'' olduğunu vurguladı.

Draghi, Euro Bölgesi'nin ekonomik faaliyetinin gelişmekte olan ülkelerde olumlu ekonomik büyümenin yanı sıra düşük kısa vadeli faiz oranları ve finansal sektörün işlemesini desteklemek için alınan farklı önlemlerden yararlanmaya devam etmesini beklediklerine vurgu yaptı.

-''Hükümetler kararlılıklarını göstermeli''

Mali politikalar konusunda Euro Bölgesi'ndeki hükümetlerin tamamının bölgenin tümünde finansal istikrarı sağlamada ana unsur olarak verdikleri sözleri tam olarak yerine getirmek için kararlılıklarını göstermeye ihtiyaç olduğunu belirten Draghi, ortak Avrupa Birliği (AB) Uluslararası Para Fonu (IMF) düzeltme programları altında özellikle kırılgan ülkelerin hükümetlerinin gerektiğinde ek önlemler almaya hazır olması gerektiğini vurguladı.

Draghi, mali konsolidasyon ve yapısal reformların büyüme görünümlerini ve istihdam yaratmayı güçlendirmede birlikte hareket etmelerinin hayati öneme sahip olduğunun altını çizdi.

AMB Başkanı Mario Draghi, bütün Avro Bölgesi hükümetlerine önemli ve kapsamlı yapısal reformların uygulanmasında hızla hareket etmesi çağrısı yaparak, bunun da bölge ülkelerinin uzun vadeli büyüme potansiyellerini artırmak, ekonomilerin esnekliğin yükseltmek ve rekabet edebilirliğini güçlendirmek için yardımcı olacağını sözlerine ekledi.