Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da Tokyo Borsası hisse senetleri, Olympus Corp.'un zararlarını gizlediğini itiraf etmesinin dünyanın en büyük ikinci hisse senedi piyasasına yönelik yatırımcı güvenini azaltması sonrası kayıplarını ikinci güne de taşıdı. Bunun sonucu, Topix Endeksi diğer Asya endekslerine göre daha kötü bir performans gösterdi.

Topix Endeksi yüzde 1.7 gerileyerek 738.03 puandan kapandı. Endeks, optik ekipman üreticisi Olympus'un, danışmanlarına 1990'lara kadar uzanan yatırım zararlarını gizlemeleri için büyük paralar ödediğini açıklamasının ardından zararlarını genişletti. Olympus yüzde 29 değer kaybetti ve yüzde 1.3 gerileyen Nikkei 225 Endeksi'ndeki kayıplara öncülük etti. Nomura Holdings Inc, Olympus skandalının Japon şirketlerinde yönetişime ilişkin endişeleri artırması sonucu yüzde 15 değer kaybetti ve en az 1974 yılındanbu yana en düşük seviyesine indi.

Tokyo'da Resona Bank Ltd.'den başekonomist Koichi Kurose, "Kurumsal yatırımcılar, Olympus olayının münferit bir durum olduğunun teyit edilmesine kadar Japonya piyasasından uzak duracak," dedi ve "Bazı bireysel yatırımcılar ise muhtemelen, bir olumsuzluk varsa, on tane daha olabilir şeklinde düşünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Düşüşler Asya'nın diğer kısımlarında sınırlı kaldı. MSCI Asya Psifik Endeksi, İtalya'da Başbakan Berlusconi'nin geleceğini belirleyebişlecek parlamentodaki bütçe kısıntısı oylaması öncesi, artı ile eksi bölgeleri arasında gidip geldikten sonra, yüzde 0.8 düşerek 118.87 puana indi. Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.5 aşağıda seyrediyordu.

Sydney'de White Funds Management'tan fon yöneticisi Angus Gluskie, "İnsanlar şimdilerde İtalya'nın durumundan endişe duyuyor," dedi ve yatırımcıların kendilerini rahat hissedebilmeleri için bir çözüm ve ilerleme görmeleri gerek" değerlendirmesinde bulundu.