Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'da hisse senetleri, İtalya'da Başbakan Berlusconi'nin iktidar için yeterli desteğe sahip olup olmadığını ve kemer sıkma tedbirlerinin geleceğini gösterecek parlamento oylaması öncesi düşüşlerini ikinci güne taşıdı.

Satışlarının yüzde 21'ini Avrupa'ya gerçekleştiren elektronik devi Sony Corp., Tokyo'daki işlemlerde yüzde 4.1 geriledi. Japon oprik ekipman üreticisi Olympus Corp., danışmanlara şirket birleşme ve satınalmalardan kaynaklanan zararları gizlemeleri için yüklü paralar ödendiğinin açıklanmasının ardından yüzde 29 değer kaybetti.  Australia & New Zealand Banking Group Ltd., Avustralya'da iş dünyası güven endeksinin Ekim ayında yükselmesinin ardından değer kazandı ve ülke bankalarındaki yükselişlere öncülük etti. 

Sydney'de White Funds Management'tan fon yöneticisi Angus Gluskie, "İnsanlar şimdilerde İtalya'nın durumundan endişe duyuyor," dedi ve yatırımcıların kendilerini rahat hissedebilmeleri için bir çözüm ve ilerleme görmeleri gerek" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 düşerek, Tokyo saati ile 16:05'te 118.86 puana indi. Endeks seans içinde en az 16 kez artı ile eksi bölgeleri arasında hareket etti. Asya hisselerinin gösterge endeksi geçen hafta, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun kurtarma paketini halk oylamasına götüreceğini açıklamasının etkisi ile yüzde 3.6 düşmüş ve 23 Eylül'den bu yana en hızlı haftalık kdüşüşünü gerçekleştirmişti. Ancak Papandreu daha sonra bu planı geri çekti ve yardımın alınmasının sağlanabilmesi için ulusal birlik hükümetinin kurulması amacıyla görevden çekildiğini duyurdu.

Japonya'da Nikkei 225 Endeksi, Olympus skandalının piyasaya yönelik güveni sarsmasının ardından yüzde 1.3 gerilerken, Kore 'de Kospi Endeksi yüzde 0.8 kaybetti. Avustralya'da S&P/ASX 200 yüzde 0.5 yükselirken, Hong Kong'da Hang Seng Endeksi 0.1 percent ve Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2'lik yükselişler gerçekleştirdi.