Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, İtalya'da Başbakan Berlusconi'nin iktidarını sürdürebilmeye ve kemer sıkma tedbirlerini uygulama gücüne sahip olup olmadığını gösterecek parlamento oylaması öncesi değer kaybetti.

Spot altın yüzde 0.3 kadar gerileyerek ons başına 1,789.73 dolara düştükten sonra, Singapur saati ile 15:02'de 1,790.25 dolar seviyesine geldi. Metal dün ons başına 1,798.65 dolara kadar çıkarak 21 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini görmüştü. Aralık vadeli altın kontratı ise fazla bir değişiklik göstermeyerek ons başına 1,792.30 dolardan işlem görüyordu.

İtalya'da parlamento Roma saati ile 15:30'da geçen yılın rutin bütçe raporunu oylayacak. Ancak 630 sandalyeli parlamentonun bu oylaması, Başbakan Berlusconi'nin iktidar için yeterli desteğe sahip olup olmadığını gösterecek. Berlusconi istifa ettiği yoluındaki haberleri yalanladı ve ülke ekonomisinde büyümeyi desteklemeyi ve borçları 1.9 trilyon euro (2.6 trilyon dolar) azaltmayı amaçlayan kemer sıkma paketini geçirebilmek için gelecek hafta güvenoylamasına gidileceğini duyurdu.

 Melbourne'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Natalie Robertson, "İtalya'daki durum iyi görünmüyor," dedi ve "İtalya'nın bu yıl bütçede faiz dışı fazla verecek olmasına karşın, borç/GSYİH oranı halen yüzde 121 düzeyinde ve daha fazla para için borçlanma maliyeti artıyor" değerlendirmesinde bulundu.

İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvilinin faizi dün, ülkenin borçlarını ödemede zorlanacağı endişelerine bağlı olarak, yüzde 6.68'e çıkarak son 14 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

İtalya'da bugünkü oylama, üç iktidar partisi milletvekilinin muhalefete katılarak ret oyu vereceğini ve diğer altı milletvekilinin ise oturuma katılmayacağını duyurmasının ardından oldukça kritik bir öneme sahip oldu.