Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon otomotiv üreticisi Toyota'nın, Temmuz-Eylül döneminde karı geriledi.

Toyota yaptığı açıklamada, Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin yol açtığı parça tedariki sorununun satışları azaltması nedeniyle Temmuz-Eylül döneminde karının yüzde 18,5 azalarak 1 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Söz konusu dönemde Japonya ve Kuzey Amerika gibi önemli pazarlarda satışlarının düştüğünü, ancak Hindistan ve Endonezya gibi ülkelerin bulunduğu Asya'da satışlarının güçlü olduğunu belirten Toyota'nın, Temmuz-Eylül çeyreğinde Daihatsu ve Hino modelleri dahil araç satışları yüzde 5 azalışla 2,06 milyon oldu.

Toyota'nın söz konusu çeyrekte gelirleri de bir yıl önceye göre yüzde 5 düşerek 58,7 milyar doları buldu.

Japon para birimi yenin güçlü olması da Japon şirketlerinin denizaşırı ülkelere satışlarını olumsuz etkilediği için kazançlarının azalmasına yol açıyor.

Toyota Başkanı Akio Toyoda, Japon hükümetinin güçlü yenle mücadele etmek için acilen hareket geçmesi gerektiğini, Japon otomotiv sektörünün ''çökme'' deneyimi yaşayabileceği uyarısında bulundu.

Tayland'daki sellerin de Toyota'nın üretimini olumsuz etkileyeceği, şirketin bu ülkedeki üç fabrikasının 10 Ekim-12 Kasım arasında üretimine ara vermesinin 150 bin adetlik bir üretim kaybına sebep olmasını beklendiği kaydedildi.

Geçen yıl araç satışları bakımından dünyanın en büyük otomotiv üreticisi olan Toyota, bu yılın ilk yarısında rakipleri ABD'li General Motors ve Alman Volkswagen'in arkasından üçüncü sıraya gerilemiş bulunuyor.