Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro dolar karşısında, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin bütçe oylaması ile karşı karşıya kalması ve Yunanistan'ın bir ulusal birlik hükümeti kurmaya yaklaşması ile birlikte değer kazandı.

17 ülkenin ortak para birimi euro, Türkiye saati ile 16:30'da başlaması planlanan İtalya'daki oylama öncesi yen karşısındaki kayıplarını geri aldı. İsviçre frankı euro karşısında, İsviçre Merkez Bankası başkan yardımcısı Thomas Jordan'ın, merkez bankasının ihracatı desteklemek için ülkenin para birimini zayıflatmamakta olduğunu kaydetmesinin ardından değer kazandı. Avustralya doları, ülkenin dış ticaret fazlasının beklenenden daha fazla daralmasının ardından 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybetti.

New York'ta Brown Brothers Harriman & Co.'dan Döviz stratejisi küresel müdürü Marc Chandler, "Küresel hisse senetleri bugün yükseldi. Bugünkü kilit olay oylama," dedi ve"Berlusconi'nin düşmesi riskten kaçışa neden olabilecek bir olay değil. Zaten popülaritesi yok ve kendisi, kemer sıkma tedbirlerini uygulamaya yönelik geniş tabanlı bir anlaşmaya varma konusunda büyük bir engel olarak görülüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısında, 1.3725 dolar seviyesine kadar düştükten sonra yüzde 0.2 yükselerek, New York saati ile 08:26'da 1.3797 dolar seviyesine çıktı. Euro yen karşısında yüzde 0.4'lük kaybını geri alarak önceki kapanışının yakınlarındaki 107.50 yen seviyesine geldi. Yen dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek dolar başına 77.95 yen seviyesine çıktı. İsviçre frankı euro karşısında yüzde 0.2 yükselerek euro başına 1.2379 seviyesine ve ABD doları karşısında yüzde 0.4 yükselerek dolar başına  89.72 santim seviyesine çıktı.