Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Kıbrıs Rum kesiminin ardından, Güney Kıbrıs'taki 3 bankanın uzun vadeli yatırım ve borçlarının değerlendirme notunu indirdi.

Kıbrıs Rum yönetimi Maliye Bakanı Kikis Kazamias, Yunanistan'daki istikrarsızlığın Rum ekonomimisini doğrudan etkilediğini belirtti.

Rum radyosu, notu kırılan bankaların ''Kıbrıs Bankası'', ''Marfin Laiki Bank'' ve ''Yunan Bankası'' olduğunu duyurdu.

Moody's not kırma kararını bugün açıkladı ve gerekçe olarak da Rum yönetiminin, GSMH'sinin 6 katı olan büyük Rum bankacılık sistemini muhtemel bir olağanüstü hal durumunda destekleyebilirliğinin kısıtlı olmasını gösterdi.

Kıbrıs Bankası'nın notunu Ba1'den Ba2'ye, Marfin Laiki Bank'ın notunu Ba2'den B2'ye ve Yunan Bankası'nın notunu da Ba1'den Ba2'ye düşüren Moody's, sözü edilen üç bankayı değerlendirmelerine devam edeceğini açıkladı.

Moody's geçen Cumartesi günü de Kıbrıs Rum kesiminin kredi notunu 2 puan düşürmüştü.

-''Çöplüğün bir basamak üzeri''

Kıbrıs Rum yönetimi Maliye Bakanı Kikis Kazamias, Moody's'in bugün açıkladığı, üç bankanın notunu düşürme kararını ''aşırı'' buldu, bu durumu ''endişe verici'' olarak niteledi.

Brüksel'de bulunan Kazamias, Rum radyosuna yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs'a dönüşü itibarıyla ekonominin iyileştirilmesi için yeni tedbirler üzerinde çalışacaklarını, yeni tedbirlerin hafta sonuna doğru açıklanacağını söyledi.

Rum bankacılık sektörünün Yunanistan'a büyük çapta yayılmış olması dolayısıyla Yunanistan'daki istikrarsızlığın Rum ekonomisini doğrudan etkilediğini vurgulayan Kazamias, Rum muhalefetinin eleştirilerine de şu yanıtı verdi:

''Kredi derecelendirme kuruluşları içeride söylenenleri dikkate alıyor ve maalesef, hükümetin her gün bombardımana tutulması hiç de yardımcı olmuyor. Ekonomileri bizden çok daha kötü olmasına karşın; iç cephelerinde dinginlik olduğundan olumsuz değerlendirilmeyen ülkeler var.''

Moody's tarafından kredi notunu iki puan birden düşürülen Kıbrıs Rum kesimiden muhalefet hükümete yükleniyor.

Rum muhalefeti, Rum ekonomisinin ''çöplüğün bir basamak üzerinde'' ve Yunanistan ile Portekiz düzeyinde olduğu yorumunu yaparken, Hristofyas hükümeti de muhalefeti ''Tehlike tellallığı yaparak yatırımcının ve tüketicinin psikolojisini bozmakla'' suçluyor.