Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, İtalya Başbakanı silvio Berlusconi'nin parlamentonun kemer sıkma tedbirlerini onaylamasının ardından istifa edeceği haberlerinin etkisi ile son üç ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Vadeli petrol kontratları, İtalya'da yeni liderin borç krizini kontrol altına alabileceği iyimserliği ile yüzde 1.3 değer kazandı. Ayrıca, İran'ın nükleer planlarının Orta Doğu'da istikrarı bozabileceği yolundaki bir ABD raporu da petroldeki yükselişi destekledi.

Winchester, Massachusetts'te Strategic Energy & Economic Research'ün başkanı Michael Lynch, "Berlusconi'nin gitmesi olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor," dedi ve "Bu, mali krizie bir çözümün yakın olduğu anlamına gelebilir. Bu istifanın uzun dönemli etkisinin olacağından emin değilim. Ancak çözümün bir gün bulunacağı muhakkak" değerlendirmesinde bulundu.

Aralık vadeli Nymex petrol kontratı 1.28 dolar yükselerek varil başına 96.80 dolara çıktı ve 28 Temmuz'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Bu kontrat yıl başından bu yana yüzde 5.9 yükseldi. Aralık teslimatı Brent türü petrolün varil fiyatı ise 44 sent ya da yüzde 0.4 yükselerek 115 dolara çıktı. Avrupa gösterge petrol kontratı olan Brent 15 Eylül'den bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Italya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, bu akşam Başbakan Silvio Berlusconi ile yaptığı görüşmenin ardından e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, Başbakan'ın kemer sıkma planının parlamentoda onaylanmasının ardından istifa etme konusunda mutabık olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı kemer sıkma programının ne zaman onaylanacağı konusunda tarih vermedi. Ancak bu oturumun gelecek hafta yapılması planlanıyor.